SOCIAL

Doar 57% din absolvenţii instituţiilor rezidenţiale sunt angajaţi

Lipsa unui loc de trai, dificultăţi în continuarea studiilor, obstacole la angajare sau lipsa banilor. Stăm bine la capitolul legislaţie, dar tinerii care ies din internatele Republicii Moldova nu sunt pregătiţi pentru o viaţă pe cont propriu. Un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, lansat astăzi, scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă absolvenţii instituţiilor rezidenţiale.

Viaţa a fost dură cu Olesea. Pe când avea doar un an, un accident casnic a lăsat-o cu sechele, iar la şapte ani, a rămas orfană şi a ajuns la internatul din Orhei. O experienţă cutremurătoare.

Datorită Asociaţiei Lumos, a fost plasată în Serviciul de Asistenţă Parentală. A avut noroc de oameni care i-au dăruit căldură părintească. După absolvirea gimnaziului, însă, a fost nevoită să se descurce pe cont propriu. Înmatricularea la colegiu a fost o adevărată provocare.

Deşi în ultimii zece ani s-au implementat reforme ce oferă suport absolvenţilor instituţiilor rezidenţiale, cei mai mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi pentru noua viaţă în comunitate. Potrivit experţilor, doar 6% dintre tineri învaţă într-o instituţie de învăţământ superior şi doar 10% dintre ei sunt angajaţi oficial.

Deşi beneficiază de diverse alocaţii, acestea sunt insuficiente pentru a se întreţine. Conform studiului efectuat, 18,6% dintre respondenţi nu au niciun venit, iar  44,7% au un venit mediu lunar care nu depăşeşte 2000 de lei. Aceste dificultăţi îi descurajează pe mulţi dintre ei şi îi fac să o ia pe o cale greşită.  Astfel, 15,3% dintre absolvenţii internatelor au avut probleme cu legea, iar 9% au fost victime ale violenţei.

Pentru a-i ajuta la început de drum, autorităţile au creat un proiect pilot în Chişinău şi Edineţ. Este un serviciu de suport -  „Locuinţa Asistată”, care urmează a fi instituţionalizat ulterior la nivel naţional.

Studiului „Evaluarea situaţiei absolvenţilor instituţiilor rezidenţiale şi a tinerilor care au ieşit din serviciile sociale de plasament” a fost realizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale cu suportul Fundaţiei Lumos, pe un eşantion de 202 de respondenţi. În prezent peste o mie de copii rămân în instituţiile rezidenţiale din Republica Moldova.