SOCIAL

Discuţii despre implementarea Rezoluţiei 1325 privind rolul femeii în sectorul de securitate şi apărare

În secolul 21, femeia din Republica Moldova încă nu şi-a obţinut pe deplin locul în societate, deşi este un bun aliat al păcii şi securităţii. Guvernul de la Chişinău a aprobat, abia acum câteva luni, un plan de acţiuni privind implementarea Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate ONU, privind rolul femeii în sectorul de securitate şi apărare. Mai multe organizaţii şi experţi internaţionali au chemat autorităţile la o discuţie pe această temă.

Deşi a fost adoptată de Consiliul de Securitate ONU încă în anul 2000, Rezoluţia 1325 privind femeia, pacea şi securitatea a ajuns în Republica Moldova acum 4 ani. În 2014, Chişinăul şi-a asumat acţiunile necesare pentru a implementa rezoluţia şi abia în luna martie a acestui an a fost aprobat un plan de acţiuni.
 
Planul de acţiuni a fost analizat astăzi de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, experţi internaţionali şi autorităţi. Experţii spun că, deşi rezoluţia poartă titlul "femeia, pacea şi securitatea", documentul nu este doar despre femei, ci mai degrabă despre impactul conflictelor asupra lor. Implementarea rezoluţiei 1325 ar putea aduce rezolvare şi pentru mai multe probleme din instituţiile Republicii Moldova.
 
Autorităţile recunosc - femeile din Republica Moldova ar putea ocupa orice fel de funcţie, dar schimbarea nu vine odată cu aprobarea legii, ci cu o schimbare de mentalitate.
 
Pe 21 martie, Guvernul de la Chişinău a aprobat Programul naţional de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea pentru anii 2018-2021, care are drept scop soluţionarea problemelor cu care se confruntă femeile în sectorul de securitate şi apărare. Astfel, Republica Moldova vrea să scape de stereotipurile legate de rolul femeilor, de discriminare, hărţuire şi violenţă de gen şi să crească posibilităţile femeilor de a se implica în misiunile de menţinere a păcii.