SOCIAL

Dinastia de ceramişti din Hogineşti numără nu mai puţin de 10 generaţii

Satul Hogineşti, din raionul Călăraşi a fost, pentru a noua oară, capitala celor mai buni meşteri populari din Republica Moldova. Meşteşugarii au venit la vatra olarului Vasile Gonceari, unde şi-au expus lucrările. Artiştii populari spun că la asemenea evenimente îşi pot culege răsplata, după luni de zile de muncă.

Satul Hogineşti este situat în inima Codrilor Moldovei, printre dealurile împădurite. Din cele mai vechi timpuri, satul a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri. Unul dintre ei este şi Vasile Goncear, care a murit în anul 1991, iar lucrările lui sunt expuse la Muzeul de Etnografie. La ediţia din acest an a târgului ce-i poartă numele, au venit peste 100 de meşteşugari basarabeni. Fiecare a adus câte o mică comoară din tradiţiile româneşti - obiecte din lemn, fier sau piele, blănuri prelucrate, oale din lut sau cămăşi cu motive naţionale.

„Este un târg universal al meşterilor populari, i-am schimbat denumirea. S-a început ca un târg al olarilor din Republica Moldova, pe urmă un târg internaţional de olărit, dar aşa cum o să vedeţi, azi sunt câţiva meşteri cu olăritul, dar majoritatea sunt din restul domeniilor. Sunt numai meşteri populari din Republica Moldova, din toate regiunile, Transnistria, Găgăuzia. Noi trebuie să-i promovăm în primul rând pe ai noştri”, susţine Vasile Gonceari, olar, organizator. 

„Eu am venit, astăzi, de la Bălţi şi am adus lucrări unice  din lemn, care sunt prelucrate cu ulei de măslin şi cu ceară de albină, care se pot folosi la bucătărie şi pentru alimentare”, a spus meşteşugarul Ion Dascăl.

„Am adus nişte obiecte din lemn. Eu lucrez cu lemnul, cu ce lucrez aceea şi am adus. Nişte jucării pentru copii, suporturi pentru sticle, măşti, farfurii decorative”, a menţionat meşteşugarul Victor Pelin.

„Am venit cu diferite suvenire, făcute cu mare drag pentru orice eveniment. Sunt lucrări făcute manual, vine lumea vede şi diferite lucrări. Şi este şi un schimb de experienţă pentru noi meşterii”, consideră Larisa Bantoş, meşteşugar.

Târgurile sunt pentru meşteşugari, locuri în care îşi pot promova, dar şi vinde marfă. Banii nu sunt mulţi, dar aşa mai strâng câte ceva pentru munca lor de luni de zile.

„Bineînţeles că pentru noi meşterii sunt binevenite astfel de activităţi. Pe lângă faptul că devenim mai cunoscuţi, noi avem şi posibilitatea de a ne realiza obiectele create şi de la an la an să ieşim cu un număr mult mai mare de obiecte”, declară meşterul Adrian Onuţa.

Nu s-au lăsat mult aşteptaţi nici vizitatorii. Unii au mai cumpărat, dar cei mai mulţi au admirat obiectele create cu talent şi sudoare.

Nu a lipsit de la târg nici muzică tradiţională. Totodată, s-au desfăşurat şi masterclassuri la diferite meşteşuguri.

Târgul de la Vatra Olarului, Vasile Goncear, este la cea de-a nouă ediţie.