SOCIAL

Din peste patru mii de bazine acvatice din Republica Moldova, doar în 19 este permis scăldatul  

În câţiva ani, Republica Moldova a pierdut peste 3 mii de oameni. Nu în vreun conflict, ci înecaţi. Cu toate acestea, an de an, oamenii continuă să ignore avertizările salvatorilor. Din peste 4 mii de bazine acvatice, doar în 19 este permis scăldatul.

Specialiştii spun ca e şi vina agenţilor economici care deţin un lac sau un iaz şi care ar trebui să aibă grijă ca nimeni să nu se scalde dacă nu exista o staţie de salvare în preajmă. Salvatorii au demarat de astăzi o campanie de prevenire a înecurilor pe care o vor desfăşura toată vara.

Trei copiii, într-un mijloc de iaz, panicaţi şi la un pas de înec. Este scenariul care reconstitue tragedia de săptămâna trecută din satul Pohribeni, Orhei, când trei micuti s-au înecat în lacul din localitate. De această dată a fost doar o simulare pentru a atrage atenţia despre pericolul care-i paşte pe cei mici atunci când merg la scăldat nesupravegheaţi. După ce au fost scoşi din apă cei trei copii, specialiştii au făcut şi câteva demonstraţii de resuscitare.

Pentru cei trei băieţi, apa nu este un pericol. Sunt sportivi la kaiak-canoe, iar regulile de autosalvare de la înec sunt sfinte pentru ei.
 
Cele mai multe victime ale înecurilor sunt copiii şi persoanele în stare de ebrietate, spun specialiştii.

Din cele peste 4 mii de bazine acvatice din Republica Moldova, doar 19 au în preajmă o staţie de salvare. Asta înseamnă că doar în 19 bazine acvatice este permis scăldatul. Ignoranţa oamenilor provoacă tragedii. Aşa am ajuns să pierdem mii de oameni, ca la război.
 
Din luna mai, când nici nu începuse bine sezonul estival, au murit înecaţi 18 oameni, printre care şi 4 copii.