SOCIAL

Din dragoste pentru oameni. Povestea unui medic rezident din Cluj voluntar în Irak

În timp ce sute de medici români pleacă peste hotare atraşi de salariile mari, un tânăr chirurg clujean ne oferă o lecţie de viaţă şi ne arată cât de importantă este dăruirea pentru profesie.

Andrei Abrudan este un chirurg în vârstă de 27 de ani, pentru care pasiunea pentru profesie şi dragostea pentru oameni depăşesc graniţele ţării.

Pentru el, jurământul depus nu reprezintă simple cuvinte, ci fapte care îi călăuzesc viaţa.

A învăţat de la tatăl său ce înseamnă voluntariatul si timp de trei săptămâni a fost voluntar în Irak.

Este primul medic din Europa de Est care a îngrijit refugiaţii din Mosul.

Atunci când o prietenă i-a povestit despre experienţa trăită într-o tabără de refugiaţi din Grecia, şi-a dorit să ajute. În cele din urmă, a ajuns în Irak. Acolo, a muncit de dimineaţă până seara şi avea şi 40 de pacienţi pe zi.

Oameni care au fost sfârtecaţi de explozii sau răniţi de  gloanţe au primit o nouă şansă la viaţă.

"În fiecare zi traversam graniţa dintre Kurdistan şi Irak, după atacurile ISIS" - Andrei Abrudan, medic chirurg rezident, voluntar în Irak.

Acolo a legat prietenii pe viaţă, cu medicii cu care a făcut echipă şi cu pacienţii pe care i-a salvat.

Ar fi dispus să se întoarcă oricând, mai ales că experienţele şi dramele la care a fost martor l-au marcat pentru totdeauna.

"Viaţa mea s-a schimbat pentru că mă face să mă gândesc nu doar la partea financiară, mă face să mă gândesc la oameni, la simplitate, la dragostea care poate să cuprindă mai mult decât poate" - Andrei Abrudan, medic chirurg rezident.

Luna viitoare, Andrei va pleca în Nepal, tot ca voluntar.