SOCIAL

Din cauza crizei gazelor naturale din R. Moldova, cererea pentru lemnele de foc a crescut

Criza gazelor dă fiori cetăţenilor Republicii Moldova. Basarabenii caută soluţii, iar soba cu lemne pare salvatoare. Aşa se face că a crescut cererea pentru lemnele de foc, dar a crescut şi preţul. La ocoalele silvice se vinde cam cu o mie de lei metru ster de lemn, iar la intermediari, cu câteva sute de lei mai mult.

Criza mondială a gazelor este o problemă dezbătută cu înflăcărare şi pe uliţele satelor basarabene. Oamenii din comuna Truşeni urmăresc cu înfrigurare negocierile purtate de către autorităţile de la Chişinău cu Gazpromul rusesc. O eventuală criză energetică i-ar lua pe unii pe nepregătite.

„Economisim, după resticţiile acestea. Jumătate de noapte îl conectăm, dimineaţa îl deconectăm. Nu ştiu cum o să ne descurcăm, eu n-am nici sobă. Ea este, dar nu lucrează. Nu sunt pregătit pentru aşa ceva, nu-s nci lemne.”

„O să ne ducem la Parlament, o să stăm acolo cu ei, acolo nu o să închidă gazul. Acolo o să fie căldură stabilă. O să ne primească şi pe noi în cabinete, câte 10-20.”

De voie de nevoie, sătenii revin la vremurile de altădată şi vor trece la soba cu lemne. Şi-au făcut şi provizii de combustibil.

ANA MUNTEANU, locuitoare, comuna Truşeni: „Iată lemnele, le-am pus la dos, le-am uscat toată vara ca să nu fie ude. Dacă se închide gazul, trecem la lemne.”

„V-aţi cumpărat lemne anul acesta. Demult le-am cumpărat, pentru că a mai fost aşa ceva. Prin 97, luna martie, tot s-a închis gazul şi îmi amintesc că aduceam ciocleji de pe dealuri ca să ne încălzim.”

„Mi-am cumpărat lemne, aşteptăm să le tăiem. De iarnă ne-am pregătit bine. Avem plită cu gaz şi dacă nu o să fie, vom face la plita cu lemne.”

Şi nu e de mirare că a crescut şi cererea pentru cumpărarea lemnelor de foc. La Întreprinderea Silvo-Cinegetică din Străşeni, de pe o mie de hectare de teren se strâng anual aproape 20 de mii de metri cubi de lemn. Acum mai sunt pe stoc cam 8 mii.

SERGIU CHIHAI, inginer-şef, Străşeni: „În ultimele două luni s-a vândut intensiv, chiar mai mult decât s-a vândut tot anul. Foarte mulţi îşi fac rezerve nu pentru o iarnă, dar chiar şi pentru două. Foarte mulţi m-au telefonat ca să le rezervăm.”

Un metru ster de lemn tare, taiat şi despicat, este vândut cu 950 de lei, cu 40 de lei mai mult ca anul trecut. Pe site-urile de anunţuri, sunt vândute de către intermediari mult mai scump.

COMERCIANT LEMNE: „Sunt mult mai scumpe de cât anul trecut, nu? Desigur că sunt mai scumpe, doar totul s-a scumpit.”

De Vineri, 22 octombrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă energetică. Pentru a putea asigura livrarea agentului termic şi a energiei electrice, Guvernul a decis alocarea unei înseminate cantităţi de păcură din rezerva de stat.