SOCIAL

Din 212 de tineri specialişti repartizaţi în instituţiile de învăţământ, doar 57 au ajuns la locul de muncă

Tinerii specialişti sunt un lux pentru instituţiile de învăţământ din Chişinău. Din 212 absolvenţi repartizaţi prin grădiniţe şi şcoli, doar 57 au ajuns la locul de muncă. Astfel, liceele au zeci de locuri vacante în noul an şcolar. Colacul de salvare sunt profesorii care au depăşit vârsta de pensionare, dar şi aceştia sunt puţini.

La 1 septembrie, în Liceul Mihail Berezovschi din Chişinău, urmau să-şi înceapă activitatea şase tineri specialişti. Niciunul nu a ajuns la post. Totuşi, administraţia liceului a găsit o soluţie. A suplinit locurile vacante cu "veteranii" şcolii, care au binevoit să "salveze" şcoala pentru încă un an de studiu.

Unul dintre veterani este Tamara Bodrug, cu 45 de ani de activitate pedagogică. De nouă ani este la pensie, dar continuă să muncească in locul tinerilor care nu vin la catedra.

Şi Minodora Rotaru predă limba şi literatura română de 38 de ani. A educat multe generaţii de elevi. Recunosc că şi-ar dori să transmită stafeta mai departe.

Astăzi, în liceu, activează 24 de profesori care au depăşit vârsta de pensionare. Deşi în ultimii ani au venit mai mulţi tineri, puţini au si rămas. Un exemplu fericit este Olga Novicova, absolventa a colegiului pedagogic din Soroca.

Cei mai mulţi dintre colegii ei au ales instituţiile private. Tinara propfesoara recunoaşte că nu-i va fi uşor nici ei. Salariul e de aproape 4 mii de lei.

Direcţia Generală de Învăţământ, Tineret şi Sport susţine că situaţia e cu adevărat dificilă, dar tinerii beneficiază totuşi de un suport la început de drum în carieră.

În plus, pentru acest an de studiu, municipalitatea va oferi profesorilor unele ajutoare şi subvenţii. La 7 septembrie 2018, în şcolile din Chişinău, erau 217 locuri vacante. Cei mai solicitaţi sunt profesorii de educaţie fizică, chimie, fizică, limbă engleză, dar şi profesorii pentru clasele primare.