Din 1 iulie se dă startul oferirii subvenţiilor în avans pentru afacerile în agricultură
Sursa foto:Agroromania Vizualizari:

Din 1 iulie se dă startul oferirii subvenţiilor în avans pentru afacerile în agricultură

Tinerii şi femeile care vor să iniţieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita, începând cu data de 1 iulie, subvenţii în avans din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici, precizează că din respectivul fond se vor aloca 45 de milioane de lei. Autorităţile mizează pe crearea a 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural, transmite IPN.

Doritorii de a accesa subvenţii în avans trebuie să elaboreze un plan de afaceri în baza căruia vor fi selectate proiectele. Cei care vor convinge autorităţile că au capacităţi să facă agricultură performantă şi că vor deschide cel puţin un loc de muncă în sat, au şanse să primească subvenţii în avans din partea statului. Vor fi acceptate proiecte de până la un milion de lei, în care statul va oferi o contribuţie de 65%.

Pentru a obţine suportul financiar aplicantul trebuie să aibă un plan de afaceri fezabil, investiţia să fie amplasată într-o localitate rurală, proiectul ce urmează a fi realizat să nu depăşească termenul de 24 de luni şi să deţină legal bunul imobil pe care se realizează investiţia. Nu trebuie să aibă restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional şi să nu fie afiliat unui alt producător agricol. Fiecare beneficiar eligibil poate depune, în următoarele două luni, dosarul la oficiul teritorial al Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, în raionul unde îşi are sediul juridic şi va realiza proiectul.

Potrivit directorului Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, Nicolae Ciubuc, condiţiile se extind asupra proiectelor start-up ce ţin de investiţiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri), pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă şi menţinerea fondului genetic al acestora, precum şi pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare.

În următoarele două săptămâni, reprezentanţii AIPA vor desfăşura o campanie de informare a potenţialilor beneficiari.
Similare
RECOMANDĂRI