Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dezastru ecologic la Sângerei! De câteva săptămâni, o gunoişte arde continuu

Dezastru ecologic la Sângerei! De câteva săptămâni, gunoiştea din apropierea satelor Ţambula şi Bilicenii Noi arde continuu. Localnicii se plâng că nu mai au putere să suporte fumul toxic. Problema e veche. Pare incredibil, dar groapa de gunoi arde de câteva ori pe an de aproape cinci decenii. Din această cauză, oamenii spun că au început să se îmbolnăvească mai des.

La această gunoişte sunt depozitate deşeurile din municipiul Bălţi. Oamenii din mai multe localităţi sunt nevoiţi să inhaleze fumul toxic întrucât aici au loc incendii. "

MARIANA Racioc, locuitoare s. Mândreştii Noi: „De suferit avem foarte mult deoarece tare poluează aerul. Dimineaţa nu putem deschide nici geamurile, nici nu poţi să respiri. Din cauza la problema asta, foarte multe persoane de cancer, persoanele cardiace îs foarte, când e perioada primăvară-vară, când se acutizează fumul ista, persoanele au de suferit."

NATALIA, locuitoare s. Mândreştii Noi: „Sunt foarte mulţi copii care se îmbolnăvesc foarte foarte des. Este o cauză foarte mare. De mai multe ori s-a apelat, măsuri nu se iau."

DIMITRIE DARABAN, locuitor s. Lipovanca: „Ne îndăduşă definitiv. Mai ales când bate oleacă vântul în părţile estea, e ferească Dumnezeu."

Responsabilii locali se acuză reciproc. Primarul satului Bilicenii Noi dă vina pe administrarea necorespunzătoare a acestei gunoişti şi crede ea a fost incendiată intenţionat. După părerea lui, în spate ar sta proiectul unei afaceri.

VEACESLAV SANDULEAC, primar Bilicenii Noi: „Poligonul ista activează fără avizul ecologiei de stat, şi fac aici business pe bani: depozitează, tractorul împrăştie, arde focul, ca a doua zi să aibă depozita."

La rândul lor, administratorii gunoiştii spun că depun efort pentru a soluţiona problema şi infirmă acuzaţiile adresate de primar.

TATIANA CRICLIUC, administrator gunoişte: „Nici nu vă închipuiţi câte probleme avem cu asta, câte amenzi plătim la Ecologie şi nu este în interesul nostru să facem asta, nicicum."

Reprezentanţii Inspectoratului Ecologic confirmă că această groapă de gunoi pune în pericol sănătatea oamenilor. În ultimii doi ani au fost făcute 8 controale şi aplicate amenzi de peste 120 de mii de lei. În majoritatea cazurilor au fost constatate nereguli privind încălcarea normelor de colectare şi gestionare a deşeurilor. Gunoiştea din preajma satelor Ţambula şi Bilicenii se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare şi se află într-un loc amenajat încă în anul 1976.
Similare
RECOMANDĂRI