Deputaţii au aprobat modificări la determinarea cuantumului pensiei pentru perioada de îngrijire a copilului până la 3 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii au aprobat modificări la determinarea cuantumului pensiei pentru perioada de îngrijire a copilului până la 3 ani

La determinarea cuantumului pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani va fi luat în calcul salariul mediu lunar pe ţară la data calculării pensiei, şi nu salariul minim. O prevedere în acest sens este stipulată în proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, care a fost votat, astăzi, cu 82 de voturi ale deputaţilor, în ambele lecturi.

Actualmente, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani, se ia în calcul salariul minim lunar pe ţară la data calculării pensiei.

În opinia autorilor proiectului, precum şi a Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, această prevedere dezavantajează femeile, perpetuând decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului preponderent sunt mamele. Astfel, la situaţia de 1 august 2019, pensia medie constituia pentru bărbaţi 2278,65 lei, iar pentru femei - 1688,34 lei sau 75% din pensia medie în cazul bărbaţilor.

”Proiectul de lege are drept scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen”, argumentează autorii.

Resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sunt prevăzute în bugetul de stat.

Similare
RECOMANDĂRI