Departamentul de Energie al SUA a devenit partenerul Serviciului Vamal al Republicii Moldova în securizarea frontierelor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Departamentul de Energie al SUA a devenit partenerul Serviciului Vamal al Republicii Moldova în securizarea frontierelor

Serviciul Vamal va beneficia de noi proiecte de asistenţă tehnică, sprijinite de Departamentul de Energie al SUA, prin intermediul Programului pentru depistarea şi prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanţe nucleare (NSDD).

 Asistenţa ce va fi acordată, de această dată, constă în consolidarea capacităţilor echipelor mobile prin dotarea acestora cu echipament tehnic nou, în vederea sporirii securităţii la frontiera verde, dar şi pe întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Intensificarea cooperării bilaterale şi evaluarea necesităţilor de asistenţă au fost discutate în cadrul unei întrevederi la Chişinău a Directorului interimar al Vămii, Iurie Ceban, cu reprezentanţii Programului NSDD, finanţat de Guvernul SUA.

Totodată, ca urmare a solicitării Serviciului Vamal privind instalarea monitoarelor portal staţionare pentru detectarea materialelor radioactive şi nucleare la posturile vamale ”Criva”, ”Palanca”, ”Unguri” şi ”Costeşti”, reprezentanţii programului NSDD au iniţiat examinarea posibilităţii de dotare a posturilor menţionate cu echipamentul necesar. În acest sens, o echipă de experţi ai Programului au efectuat câteva vizite de lucru la ”Criva” şi ”Palanca” pentru a analiza elementele de infrastructură şi a evalua oportunităţile de instalare a dispozitivelor.

De asemenea, întrunirea a prilejuit şi vizita experţilor la sediul echipelor mobile, în cadrul căreia responsabilii subdiviziunii au prezentat echipamentul tehnic din dotare şi au relatat despre misiunea ce le revine în prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, inclusiv la frontiera verde.

La finele întrevederii, Iurie Ceban şi-a exprimat gratitudinea pentru asistenţa valoroasă acordată pe parcursul întregii perioade de colaborare, care a inclus atât donaţii de echipamente tehnice, cât şi instruiri tematice în ţară şi peste hotare.

Cooperarea între cele două părţi este realizată în baza Memorandumului de Înţelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare şi Alte Materiale Radioactive, încheiat în 2011, la Chişinău.

Pe parcursul anilor 2013-2018, cu sprijinul NSDD, au fost instalate 23 de sisteme staţionare de detectare a radiaţiei la mai multe puncte de trecere a frontierei şi la Centrul de instruire al Serviciului Vamal, valoarea cărora este de peste 12 milioane USD şi trei autovehicule MDS van cu sisteme mobile de detectare a radiaţiilor.

Similare
RECOMANDĂRI