SOCIAL

Decizii aprobate de Guvern: moratoriu asupra controalelor de stat - prelungit, derogări de la Codul Muncii privind remunerarea angajaţilor din cadrul Centrului „Covid-19”

post-img

Moratoriul asupra controalelor de stat va fi prelungit până la 30 iunie, cu posibilitatea extinderii acestui termen cu maxim trei luni. Această prevedere se conţin într-un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern în contextul instituirii stării de urgenţă în sănătate publică.

Proiectul aprobat de către Guvern, mai conţine norme ce permite angajatorului schimbarea temporară a locului de muncă, fără vreun acord suplimentar la contract, în cazul imposibilităţii prestării de către salariat a obligaţiilor la locul de muncă. Totodată, sunt reglementate anumite derogări de la Codul Muncii cu privire la remunerarea angajaţilor care sunt detaşaţi în cadrul instituţiei COVID-19.

Totodată ministerul Finanţelor a propus ca termenul de prezentare a situaţiilor financiare individuale şi cele consolidate pentru anul trecut să fie prelungit până la 30 iunie.

Suplimentar, este reflectată şi derogarea de la legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar sub aspect de motivare financiară a personalului care este implicat în supravegherea şi controlul infecţiei COVID-19 pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică, în mod special fiind determinat un spor lunar de compensare în mărime de până la un salariu de bază pentru Angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, personalul instituţiilor şi subdiviziunilor medicale din subordinea MAI, Ministerului Apărării, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv şi a angajaţilor din centrele de plasament, a adăugat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Proiectul mai propune prelungirea gradelor de dizabilitate a căror termen a expirat până la data de 1 august. 

Ministerul Justiţiei a propus ca examinarea cauzelor penale în privinţa persoanelor private de libertate să se efectueze prin intermediul teleconferinţelor sau în spaţiile corespunzătoare la sediile instituţiilor penitenciare, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate.

În cazuri excepţionale, instanţa de judecată va putea dispune şi la sediul instanţei de judecată, dar aceasta trebuie să fie o excepţie bine justificată printr-o încheiere protocolară, a spus ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

În acelaşi timp Ministerul de Interne a propus să fie menţinut termenul de valabilitate a actelor de identitate eliberate de către autorităţile Republicii Moldova cetăţenilor străini, care au expirat la începutul intrării în vigoare a stării de urgenţă, cu posibilitatea preschimbării acestora până la 15 august.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat şi de către Parlament.

Sursa: radiochisinau.md