SOCIAL

De patru ani, Tatiana Corbu, din satul Cubolta, coace prescură pentru biserică

De patru ani, are o misiune sfântă. În fiecare săptămână, Tatiana Corbu coace prescură pentru biserica din sat. Vorbim despre pâinea liturgică din care se pregătesc Sfânta Împărtăşanie şi Sfânta Anafură. Gospodina cunoaşte toate rânduielile şi, cel mai important, are binecuvântarea preotului din localitate.

Tatiana Corbu are propria reţetă, cu care nu dă greş. I-a fost mai greu la început, însă acum prescurile ce ies din cuptorul ei sunt demne de toata lauda.
 
„Eu mă strădui. Când am început şi nu îmi ieşea, eu frământam şi le coceam a doua oară. Îmi făceam griji. Asta tot trebuie să depui sufletul şi dragostea”, a spus Tatiana Corbu.
 
Prescura poate fi creată de gospodine în diverse forme, însă cea mai des întâlnită este cea rotundă. Pâinea devine deosebită prin aplicarea unei peceţi cu un instrument special, numit „pistornic”.
 
Astfel se imprimă iniţiale care semnifică „Iisus Hristos învinge”. Momentul în care sfintele prescuri se coc este unul deosebit pentru gospodine, având diverse tradiţii pe care le respectă.
 
„La mănăstiri când se coc prescurile se citesc Psaltirea, eu mai zic rugăciuni pe care le ştiu pe de rost, Psalmul 50. Cu sfânta cruce şi cu Doamne Ajută, ne-am aprins candeliţa”, a mai adăugat Tatiana Corbu.
 
Tradiţiile bisericeşti spun că prescurile trebuie să fie gătite de o persoană credinciasă, care are o viaţă curată, cu multă rugăciune, fapte bune şi ţine post. Toate cerinţele sunt îndeplinite de Tatiana Corbu, spune preotul din sat.