SOCIAL

De astăzi, comunitatea de basarabeni din Diaspora este doar la un click distanţă

Mai mult ca niciodată, comunitatea de basarabeni din Diaspora este doar la un click distanţă.

Astăzi a fost lansată pagina web http://diasporaconnect.md care are rolul de a crea o legătură mai puternică între cei plecaţi în străinătate şi cei rămaşi acasă. Scopul principal al platformei este de a ajuta persoanele sau instituţiile să identifice oameni din diaspora care sunt gata să se implice în fel de fel de proiecte de succes.

Iniţiatorii proiectului spun că ideea a venit după ce au văzut o platformă similară în România. Au creat şi ei pentru comunitatea Republicii Moldova din străinătate un instrument modern, prietenos şi uşor de folosit.

VICTORIA CĂPĂTICI, coordonator proiect: „Noi ne-am propus o platfomă care e utilă pentru oamenii din diaspora care se pot înregistra, îşi pot promova experienţa, activitatea profesională sau serviciile. Să poată să facă schimb de bune practici sau iniţia proiecte comune.”

Unul dintre obiectivele platformei Diaspora Connect este identificarea şi atragerea persoanelor din străinătate în diferite iniţiative, afaceri, proiecte, campanii sau orice alte acţiuni. Se va pune mare preţ pe experienţa şi cunoştinţele acumulate în străinătate.”

ALEXANDRU CHICU, reprezentant Asociaţia Obştească Fortius: „De exemplu, ne dorim să ştim toţi coordonatorii de proiect care au experienţă în marketing şi vânzări din România şi Italia pentru a-i chema să colaboreze într-un proiect sau orice ne dorim noi. Putem să punem aceste filtre şi să obţinem foarte rapid o listă de persoane.”

Pe platformă există rubrica "Întrebări" acolo unde persoanele care sunt înregistrate pe site vor putea cere ajutor. Şi pentru că de cele mai multe ori întrebările cetăţenilor sunt legate de problemele de şedere într-o ţară străină, pentru a formula răspunsurile vor fi implicate şi autorităţile consulare.

SERGIU ODAINIC, şef Direcţia Afaceri Consulare, Ministerul de Externe: „Desigur că misiunile diplomatice ar putea urmări aceste întrebări ca să vadă situaţia cetăţenilor şi în mod corespunzător să ia atitudine atât în dialog cu cetăţenii, cât şi cu autorităţile statelor de reşedinţă în care acestea apar şi au nevoie de identificarea unor soluţii.”

După lansarea platformei, aceasta va fi promovată în mediul online dar şi în comunităţile de basarabeni, pentru ca aceştia să se înregistreze pe pagina web. Cetăţenii Republicii Moldova, care sunt stabiliţi de mulţi ani peste hotare, se bucură de idee şi de această nouă oportunitate.

VICTOR GUZUN, ex-ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Practici sunt foarte multe şi categoric potenţial diasporei de a veni cu astfel de practici în Republica Moldova este unul diminuat şi această platformă poate din un mecanism extrem de bun.”

DORINA BALTAG, basarabeancă stabilită în Olanda: „Noi ne propunem să devenim ambasadori şi să popularizăm, dar nu doar. Trebuie să existe oportunitatea să avem o dinamică atunci când am un proiect, o idee, o soluţie sau doar să o dezbat vreau să am oportunitatea nu să dau întrebarea, dar să lansez o propunere.”

Site-ul http://Diasporaconnect.md a fost creat de către Asociaţia Neguvernamentală Fortius cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.