Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, la Făleşti va fi renovat Muzeul de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi"

Drumul cu pavaj din granit de pe strada "Ştefan cel Mare" din centrul oraşului Făleşti va fi reparat. Lucrări de renovare vor fi şi la Muzeul de Istorie şi Etnografie "Lazăr Dubinovschi", datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, ce va fi implementat pe ambele maluri ale Prutului. În România, vor fi lucrări de conservare şi dotare a Muzeului memorial "Ion Creangă" şi la "Bojdeuca lui Ion Creangă" din Iaşi.

Proiectul "Călător pe meridiane culturale" va fi implementat timp de 24 de luni şi prevede reabilitarea mai multor obiective turistice din oraşul Făleşti, printre care şi fosta stradă Ferdinand, actualmente "Ştefan cel Mare", din anii 1938-1939.

VICTOR CIMPOIEŞ manager proiectului: „Trăiesc de mult în oraşul Făleşti şi visam ca această stradă frumoasă să fie reparată şi să devină un model nu numai pentru oraşul Făleşti, dar şi pentru alte localităţi din Republica Moldova. Sunt foarte bucuros că am izbutit această idee s-o transformăm într-un proiect viabil, interesant.”

ALEXANDRU SEVERIN primarul oraşului Făleşti: „Aici vor avea loc lucrări de reparaţie a carosabilului, ceea ce vedeţi este un ornament sub formă de evantai, facut în perioada care am anunţat-o anterior, piatră de granit, vor avea lurări de sustragere a construcţiei funadaţiei. Totodată, va fi construit canalul de scurgere a apelor.”

Muzeul de Istorie şi Etnografie "Lazăr Dubinovschi" din Făleşti, este un monument de arhitectură de importanţă naţională pentru Republica Moldova. El va fi reparat şi dotat cu echipament modern.

RODICA RAILEAN director, Muzeul "Lazăr Dubinovschi": „Clădirea nu a fost reparată, reabilitată sau iniţiate careva lucrări de construcţie. Suntem în mare aşteptare şi cred că o să sporim, o să mărim numărul de vizitatori şi ca durabilitate, stabilitate ne dorim să avem un muzeu model.”

Consiliul Raional Făleşti va beneficia de peste 700 de mii de euro. La Iasi, Uniunea Europeană va acorda un million de euro pentru lucrări. 
Similare
RECOMANDĂRI