SOCIAL

Date alarmante privind calitatea aerului din Chişinău

Date alarmante privind calitatea aerului din Chişinău! Potrivit unui raport al Asociaţiei "Primăria Mea", nivelul de poluare a aerului depăşeşte concentraţia maximă admisă. Centralele termice, întreprinderile industriale şi miloacele de transport produc cele mai mari daune.

Autorii studiului spun că în Chişinău, concentraţia de dioxid de azot în aer e de două ori mai mare decât acum 20 de ani. Potrivit unei analize a calităţii aerului făcută în anii 2019-2020, foarte rar s-a înregistrat o concentraţie admisă a poluanţilor în aer.

SSINCRON VLADA CIOBANU autor al studiului: „Şi aşa am ajuns la o concluzie destul de tristă că doar. 4 zile nu avem nicio depăşire a nici a unui poluant. În restul zilelor depinde de poluant, putem să avem depăşire de 2 ori, alte ori de 4 ori”.

Sursa principală de poluare a aerului este transportul, în deosebi maşinile, dar şi autobuzele din perioada sovietică, care deşi au fost scoase din uz continuă să circule pe străzile Chişinăului.

VLADA CIOBANU autor al studiului: „Totodată, sunt câteva nuanţe, motoarele disel sunt cele care produc în mare parte suspensie şi particole care afectează mult sănătatea oamenilor, dar pe care din păcate nu le monitorizăm nu le montitorizăm”.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, aerul poluat afectează sistemul respirator al omului, provoacă boli pulmonare, inclusiv cancer.

VLADA CIOBANU  autor al studiului: „Noi ne gândim mai puţin la aer pentru că noi nu plătim pentru el şi noi nu suntme bombardaţi zilnic de  ştiri că cineva s-a îmbolnăvit sau a murit din cauza aerului, dar un aer poluat influeţează mult asupra sănătăţii noastre şi pe termen lunga aceasta poate conduce la diferite boli cronice şi chiar la deces”.

Locuitorii Chişinăului sunt nemulţumiţi că deseori respiră greu din cauza aerului poluat.

Pentru a combate poluarea aerului, reprezentanţii societăţii civile spun că e nevoie de sistemele alternative de producere a energiei şi de mari campanii de plantare a copacilor. Asociaţia "Primăria Mea" a anunţat că va transmite datele studiului autorităţilor locale şi le va cere consilierilor municipali să ia măsuri urgente.