SOCIAL

Cumpăraţi fructele de sezon doar de la comercianţii care au certificate de inofensivitate

Este sezonul pepenilor verzi, dar mare atenţie de unde îi cumpăraţi. Dacă sunt plini de nitraţi, riscaţi să vă alegeţi cu grave intoxicaţii alimentare. Specialiştii recomandă să cumpărăm pepenii verzi şi galbeni doar din locurile autorizate, acolo unde agriculturii îşi vând marfa în baza certificatelor care arată că produsele sunt bune pentru consum.

Plantaţia de pepeni verzi a familiei Popescu se întinde pe 1,5 hectare. Cultura este tânără, are abia un an şi este îngrijită doar prin metode naturale.
 
Astăzi la plantaţia din satul Bucovăţ, raionul Străşeni, au venit inspectorii ANSA pentru a preleva probe pentru determinarea conţinutului de nitraţi. Înainte de asta, au verificat şi actele producătorului.

Pepenii cultivaţi în gospodăria familiei Popescu cântăresc de la 6 până la 12 kilograme. Fermierul se laudă că producţia este ecologică.
 
Inspectorii ANSA din raionul Străşeni au prelevat, până acum, probe de la opt gospodării.
 
Probe pentru a controla conţinutul de nitraţi în fructele şi legumele de sezon au fost prelevate încă din luna aprilie. În total, s-au depistat 14 agenţi economici care au pus pe tarabe fructe şi legume pline cu nitraţi.
 
În acest an, vor fi luate peste 300 de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din 28 de tipuri de fructe şi legume.