SOCIAL

Cu sprijinul Guvernului Elveţiei, în comuna Budeşti a fost creat un traseu turistic cu genericul „În vacanţă la Budeşti"

Guvernul Elveţiei contribuie la modernizarea satelor Republicii Moldova. Turiştii pot vizita muzeul satului, pot face hipism şi pot afla cum se produce berea. Investiţiile au fost făcute cu sprijinul PNUD Moldova în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”.

Comuna Budeşti este la doar 17 Km de Chişinău. Cei care vizitează pentru prima dată localitatea se pot orienta după panourile informative iar unul dintre punctele de pornire este muzeului satului. Unele obiecte au mai mult de o sută ani vechime.

ALA BOBEICĂ, directorul muzeului, Budeşti: „Ne mândrim în mod special cu dispozitivele acestea, până la urmă vrem să le adunăm să facem război de ţesut. Au fost copii din al grădiniţa din sat. Au fost foarte interesaţi, vroiam să pipăie totul ce vede, au venit ca într-o poveste.”

Un alt punct de atracţie este clubul de hipism cu cei 50 de cai. Vizitatorii  pot lua lecţii de călărit, pot face terapie sau se pot fotografia alături caii de rasă achiziţionaţi de curând.

MARICICA PROCA, manager de proiect: „Vin tineri care în scuhimbul unor servicii de îngrijire a cailor pot gratuit să bneficieze de instruire în domeniu echitaţii. Tinerii însurăţei pot face poze şi video cu două perechi de cai. Aici aveţi posibilitatea să aveţi un îndrumător şi un bun specialist în acest domeniu.”

De pe traseul turistic nu lipsesc Biserica i cimitirul vechi din Budeşti, cu pietre de morminte medieval. Turiştii pot vizita şi fabrica de bere unde pot descoperi secrete de fabricaţie. Pentru anul viitor se doreşte deschiderea unei pensiunii pentru cei ce vor vizita localitatea. Dezvoltarea afacerilor  locale şi crearea unui traseu turistic ai fost posibile datorită unui grant de 60 de mii de dolari oferit agenţilor economici şi primăriei Budeşti de către PNUD MOLDOVA.

NINI COSTIUC, primar, comuna Budeşti: „Cu condiţia că contribuţia agenţilor economici şi primăriei să fie în egală măsură, nu mai puţin de ceea ce ţi se dea. În vacanţa la modeşti, fiind motivaţi de această denumire şi de a concentra şi de a focusa punctele care sunt  atractive şi pentru cei care ne vizitează.”
 
Proiectul face parte din cadrul proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, implementat cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei