Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Criza epidemiologică are impact şi asupra pieţei imobiliare din Republica Moldova

Criza epidemiologică are impact şi asupra pieţei imobiliare din Republica Moldova. Se vinde, se cumpără şi se contruieşte mai putin, Apartamentele din blocurile noi îşi cam păstrează preţurile, în schimb cele vechi sunt pe panta descendentă. O locuinţă dintr-un bloc contruit prin anii 90 a ajuns să se vânsă la preţul de acum 15 ani. La aceiaşi suprafată, un apartament nou costă şi cu 20 de mii de euro mai mult.

Ofertele de apartamentele vechi stau şi câteva luni pe site-urile cu anunţuri de vânzare. Sunt prefarate de persoanele de vârsta a două care le consideră mai de încredere şi sunt şi mai ieftine.

Potrivit statisticelor, în 2005 un apartament de 70 de metri pătraţi costa în jur de 36 de mii de euro. În 2020, acelaşi apartament poate costa şi cu câteva mii de euro mai puţin.

„Cel mai mult se dezvoltă piaţa secundară, anume piaţa secundară, apartamente de mâna a doua, cu o calitate mai slabă, au dus la aceea că preţurile lor în medie a scăzut”, a spus VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic.

„Sunt anumite cumpărători pentru blocurile vechi mai mult ce ţine de prima casă. Lumea oricum se axează pe blocurile noi, dacă să vorbim de perioada pănă la pandemie şi după , preţurile au devenit  cele care au fost şi pănă la pandemie”, a declarat VALERIU BOLDURATU, expert mobiliar.

Odată cu creşterea ofertei, se remarcă şi o tendinţa de uşoară scădere a preţurilor la toate tipurile de locuinţe. A crescut şi volumul creditelor ipotecare iar piaţa este dinamică.

„11 ani în continui a scăzut. Preţurile la imobile a scăzut în toate lume, dar aşa ceva ca în Moldova eu nu-mi aduc aminte. Iar acum avem cu 1,5 euro mai ieften ca anul trecut”, a spus VECESLAN IONIŢĂ, expert economic.

În pandemiei, piaţa mobiliară a avut şi ea de suferit. Numărul apartamentelor vândute este la acelaşi nivel ca acum 4 ani. Agenţii imobiliari au o mulţime de apartamente, pentru toate gusturile, pe care aşteaptă să le vândă.

Pentru acest apartament de pe strada Mioriţa, care se întinde pe o suprafaţa de 68 de metri pătraţi, ar trebui să scoatem din buzunar în jur de 50 de mii de euro. O locuinţă similară însă, într-un bloc vechi ne-ar costa cu zece, 15 mii de euro  mai puţin.

Anul trecut, în Republica Moldova, s-au vândut peste 30 de mii de apartamente, un record pentru ultimii 20 de ani. Din cinci apartamente vândute, patru sunt în Chişinău.
 
Similare
RECOMANDĂRI