SOCIAL

Crescătorii de animale din Republica Moldova trag, din nou, un semnal de alarmă. Producătorii locali nu fac faţă concurenţei produselor de import

Crescătorii de animale din Republica Moldova trag, din nou, un semnal de alarmă. Sectorul zootehnic este slab dezvoltat, iar producătorii locali nu fac faţă concurenţei produselor de import. Pe piaţă este deficit de materie primă şi de aceea importăm lapte, unt, caşcaval şi carne. La o şedinţa online organizată astăzi, ministrul Agriculturii a promis că din 2022 vor fi majorate subvenţiile pentru dezvoltarea sectorului zootehnic.

În Republica Moldova sunt tot mai puţini cei care vor să dezvolte afaceri în zootehnie. În ultimii 20 de ani, numărul fermelor a scăzut de două ori iar crescătorii de animale se plâng de costurile mari de întreţinere şi de lipsa forţei de muncă.  În plus, laptele sau alte produse se achiziţionează cu preţuri foarte mici.

MIHAIL BÎRSAN, vicepreşedintele raionului Sîngerei: „La noi în ultimii 5 ani s-au redus 15 stâni. Nu sunt braţe de muncă şi de aceea am vrea prin intermediul ministerului să află unde sunt aparate de muls ovine şi caprine."

RARU VASILE  reprezentant Direcţia Agricultură, Cahul: "La noi în raion, sunt multe miniferme care s-au dezis de producerea laptelui din cauza lipsei punctelor de colectare şi a preţului care nu este convenabil  de crescut animale şi de produs lapte."

MIHAIL BÎRSAN, vicepreşedintele raionului Sîngerei: "Atâta timp cât un litru de lapte va fi 5 lei, dar o sticlă de apă de 1,5 litri e 10 lei, atâta timp noi o să lăsăm mâinile în jos la cei care se ocupă cu producţia laptelui.  

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: "Laptele care-l produc este important să fie procesat anume de cei care-l produc, şi atunci vor beneficia de valoarea adăugată a acestor produse şi nu va apărea această problemă cu preţul la lapte."

Fermierii au cerul Ministerului şi modificarea normelor pentru a facilita deschiderea fermelor şi certificarea produselor pentru a ajunge mai uşor pe rafturile magazinelor.

VIOREL PRISĂCARI, crescător de ovine: „Este un impediment foarte mare care descurajează tinerii, sau cei ce se apucă de afacere abandonează anume din cauza că e prea multă birocraţiei."

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că, din 2022, va fi majorat fondul se subvenţionare al sectorului zootehnic. Totodată, ar putea fi acordate şi granturi pentru dezvoltare.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: „Pentru anul 2022 ne-am propus ca regulamentul de subvenţionare să includă modernizarera fermelor zootehnice, să includă procurarea animelelor de prăsilă, să fie majorate subvenţiile pe cap de animal. Vom încuraja şi stimula investiţiile în procesare."

ION MORARU, specialist zootehnie, Hînceşti: "Ar fi logic ca subvenţionarea per cap de animal care este să fie îmbunătăţită, dar totodată în regulamentul nou să fie prevăzută subvenţionarea pe produs de origine, adica produsele naturale. Vom putea intra în concurenţă cu producătorii/procesatorii mari care ne hrănesc cu ulei de palmier şi alte componente."

În acest an, pentru a opri reducerea efectivelor de animale şi cresterea costurilor de întreţinere, statul a oferit, în premieră, ajutor per cap de animal. Astfel, deţinătorii de bovine de rasă, au primit câte 7000 lei pentru fiecare animal, iar deţinătorii de oi şi capre de lapte sau pentru carne – câte 500 şi respectiv, 300 de lei. În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăţii directe creşte cu 50%. Pentru aceste subvenţii au fost alocate 80 de milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Potrivit datelor, din 2000, numărul de vite, oi şi capre a scăzut treptat.

NUMĂRUL DE BOVINE ŞI OVINE  
an 2000                  an 2021  
900 mii oi                 400 mii oi
270 mii bovine         96 mii bovine
sursa. http://statistica.md

Anual, Republica Moldova importă 30% din cantitatea de lapte consumat, 40% din cantitatea de unt şi 60 la sută din caşcavaluri şi brânzeturi. A crescut semnificativ şi importul de carne de pui, vită şi porc .