SOCIAL

COVID-19: Şeful SMURD, primul donator de plasmă din R. Moldova. „Sunt medic şi înţeleg că plasma mea este importantă pentru alte persoane care se află în stare gravă”

Plasma sanguină este, în opinia medicilor, un potenţial leac în tratamentul noului coronavirus. La fel ca şi alte ţări europene, Republica Moldova a început recoltarea de sânge şi a fost implementat un sistem de identificare a potenţialilor donatori. Sunt căutaţi bărbaţi care s-au vindecat de Covid 19, de cel puţin două săptămâni. Un medic din Republica Moldova, chiar şeful SMURD, a devenit astăzi primul donator de plasmă sanguină.

Dumitru Carasic este şeful Serviciului SMURD din Republica Moldova şi s-a aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. În urmă cu două săptămâni el s-a tvindecat şi a decis să doneze sânge pentru a salva şi alte vieţi omeneşti.

 DUMITRU CARASIC, şef SMURD, Republica Moldova: „Sunt medic şi înţeleg că plasma mea este importantă pentru alte persoane care se află acum în stare gravă şi o să fie o minune pentru ei”.

Medicul a donat sânge nu doar pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, dar şi pentru colegii săi din sistemul medical.

„Toţi colegii, medicii, surori medicale, infirmieri, care lucrează în prima linie astăzi şi sunt foarte obosiţi. Noi trebuie să avem încredere în ei, pentru că ei ne salvează pe noi şi exemplu ăsta eu sunt”.

Potrivit medicilor, medicamentele şi plasma persoanelor vindecate de noul coronavirus, contribuie la o însănătoşire mai grabnică a pacienţilor.

SVETLANA CEBOTARI, şef, Centrul de Transfuzie a Sângelui: „Donarea de plasmă convalescentă este o metodă de preparare şi colectare a plasmei bogată în anticorpi anti COVID-19. Aceşti anitcorpi, reprezintă nişte susbstanţe bioactive, care se produc în organismul uman , care a fost infectat de virusul COVID-19 şi respectiv au capacitatea de a lupta cu acest virus”.

Donatori de plasmă pot fi doar bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care s-au vindecat de COVID-19.

SVETLANA CEBOTARI, şef, Centrul de Transfuzie a Sângelui: „Plasma recoltată de la pacienţii care s-au vindecat totalmente şi au cel puţin 14 zile de la externare, sunt de gen masculin şi nu au alte maladii cronice, este binevenită pentru a salva alţi pacienţi cu forme grave şi extrem de grave şi alte complicaţii provocate de virusului COVID-19”.

În Republica Moldova, toţi pacienţii eligibili semnează la externare un acord, iar după două săptămâni, aceştia pot veni la Centrul de Transfuzie pentru a dona.

SVETLANA CEBOTARI, şef, Centru de Transfuzie a Sângelui: „Eu vreau să îndemn toată lumea de bună credinţă să vină să doneze plasma. Să accepte acele acorduri de recrutare la donare de sânge. Vrea să-i asigur că donarea de sânge este sigură, este nedureroasă”.

DUMITRU CARASIC, şef, SMURD, Republica Moldova: „Persoanele care s-au vindecat de Coronavirus şi au posibilitatea de a dona, haideţi să salvăm împreună persoanele care au nevoie de noi”.

O unitate de plasmă este compusă din 600 de mililitri de sânge, şi cu ea pot fi trataţi trei pacienţi aflaţi în stare gravă. Tratamentul cu plasma convalescentă recoltată de la persoanele vindecate de Covid-19 este folosit deja în Germania, Franţa sau Italia.