SOCIAL

Covid-19. Peste 50 de poliţişti din cadrul Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger” au donat sânge şi plasmă convalescentă

Peste 50 de poliţişti din cadrul Brigăzii cu Destinaţie Specială Fulger au donat astăzi dimineaţă sânge şi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor bolnavi de COVID-19. Este pentru a cincea oară de la începutul pandemiei, când angajaţii unităţii de elită a Poliţiei Republicii Moldova vin la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Printre cei care au donat astăzi plasmă convalescentă este şi Nicolae Palmuş care a avut o formă mai complicată de covid. A simţit pe propria piele cât de rău îi poate fi unui bolnav.

NICOLAE PALMUŞ, poliţist, Brigada cu Destinaţie Specială Fulger: Pentru mine această perioadă a fost mai dificilă, n-am avut miros, n-am avut gust, îmi era foarte greu, dar am avut suport din partea rudelor şi prietenelor apropiaţi şi am trecut cu bine. M-au îndrumat, m-au ajutat şi iată astăzi vreau să facă un acte de binefacere, pentru persoanele care au nevoie de plasmă şi un ajutor din pareta noastră. Noi facem asta pentru că nouă ne pasă.

Marcel Captari a venit pentru a treia oară la Centrul de Transfuzie a Sângelui pentru a dona plasmă. El a suferit, în luna iunie, o formă uşoară de COVID-19.

MARCEL CAPTARI, poliţist, Brigada cu Destinaţie Specială Fulger: Noi am fost implicaţi în măsuri de previnire a virusului covid-19 în oraşul Soroca şi după întoarcele s-au infectat nişte colegi de-ai mei şi după şi eu. Am avut o formă uşoară, am fost internat în spitalul MAI şi după săptămâni de spitalizare m-am vindecat. E foarte important ca cetăţenii să se mobilizeze ca să vină la alte persoane.

De la începutul pandemiei, peste 200 de angajaţi ai Brigăzii cu Destinaţie Specială Fulger au donat plasmă.

VADIM MOLOVATĂ, Brigada cu Destinaţie Specială Fulger: Brigada de Poliţie cu destinaţie specială Fulger are donate peste 5 ori, suntem veniţi organizat ca donatori. În aceste cinci donări au fost implicaţi peste 200 de angajaţi.

În Republica Moldova, peste 200 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se află în stare gravă. Spitalele au avut mare nevoie de plasmă convalescentă, acum situaţia s-a mai ameliorat.

SVETLANA CEBOTARI, director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui: Oamenii s-au mobilizat, vin mai deschis. Mergem şi noi  absolut  în toate toate teritoriile administrative, acolo unde se adună doi, trei sau mai mulţi donatori. Numărul şi stocul de unitîăţi de plasmă îl avem pentru 7-8 zile, facem faţă, nu este niciun pericol şi nicio problemă.  

Donatori de plasmă pot fi doar bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care s-au vindecat de COVID-19. O unitate de plasmă este compusă din 600 de mililitri de sânge şi cu ea pot fi trataţi trei pacienţi aflaţi în stare gravă.