SOCIAL

Copiii - o raritate în aproape 50 de sate ale Moldovei

post-img

În unele localităţi din Moldova oamenii au uitat când ultima oară au auzit gânguritul unui copil, scârţâitul vreunui leagăn, ori râsete pe uliţă. Cei tineri pleacă să muncească departe de casă, în căutarea unei vieţi mai bune, iar singurii localnici ai satelor pustii sunt bătrânii.

Ca urmare, în mai multe sate din ţară, în ultimii ani nu s-a născut niciun copil. Pentru a redresa situaţia, autorităţile au elaborat o nouă viziune demografică, relatează Mesager.

Prin anii 1950, în satul Pocşeşti (Orhei) aproape fiecare familie avea câte opt copii. Acum însă, uliţele localităţii sunt goale. În ultimii opt ani aici nu s-a născut niciun copil.

Satul, care se află la doar 30 de kilometri distanţă de capitală, are aproximativ 40 de locuitori. În Pocşeşti nu este nici şcoală, nici grădiniţă, şi nici oficiu poştal. Există însă zeci de case părăsite. Nu a fost vreo molimă în sat sau vreun război, dar populaţia a scăzut dramatic. Satul are şi un magazin, care lucrează câte patru ore în zi. Pâine se aduce marţea, joia şi sâmbăta.  

În cele câteva gospodării din sat îi poţi număra pe degetele mâinilor pe copiii care locuiesc aici. În sat au rămas doar bătrânii, nevoiţi să se descurce cum pot, iar tinerii au luat calea străinătăţii.

Situaţia de la Pocşeşti nu e nici pe departe doar o poveste. În Republica Moldova mai există alte 46 de localităţi în care copiii au devenit o raritate. Între timp, Ministerul Muncii a elaborat o nouă viziune demografică prin care îşi propune să îmbunătăţească politicile în domeniu. „În 2017, indemnizaţia unică la naştere a crescut cu 2000 de lei. A fost inclusă o nouă prestaţie, indemnizaţia suplimentară acordată copiilor gemeni, a fost modificat Codul Muncii, prin includerea prevederilor privind concediu paternal de 14 zile cu alocarea unei indemnizaţii paternale”, a declarat Aliona Creţu, şefă de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Potrivit mai multor studii, până în anul 2050, populaţia ţării s-ar putea reduce cu aproape un milion de oameni.