Contrabandă cu ţigări în valoare de peste 19 milioane de euro. Cinci cetăţeni ai R. Moldova riscă să petreacă zece ani după gratii
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Contrabandă cu ţigări în valoare de peste 19 milioane de euro. Cinci cetăţeni ai R. Moldova riscă să petreacă zece ani după gratii

Un grup infracţional format din cetăţeni ai Republicii Moldova şi cehi, cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani,  a fost demascat în urma unei operaţiuni  comune între  Poliţia Republicii Moldova şi Serviciul Vamal al Republicii Cehe.

Oamenii legii au documentat pe perioada a zece luni, un grup de persoane, care deghizau activitatea de producerea clandestină a ţigaretelor şi de contrabandă, cu ajutorul unor companii înregistrate în Republica Moldova. Membrii grupării foloseau autocamioane înregistrate pe aceste companii în desfăşurarea activităţilor infracţionale pe teritoriul UE, ulterior, au redirecţionat producerea clandestină a ţigaretelor pe teritoriul Republicii Cehe.  
   
În cadrul documentării, poliţiştii au  identificat aria de activitate infracţională a membrilor grupului, după care prin intermediul Centrului Cooperare Poliţienească Internaţională a IGP s-a desfăşurat schimbul de informaţii  cu  Administraţia Vamală a Republicii Cehe. 
  
Valoarea capturii constituie  peste 19 milioane de euro.
  
Astfel, la 15 octombrie 2019,  autorităţile din  Cehia  au iniţiat proceduri penale pentru suspiciunea infracţiunii de evaziune fiscală şi plăţi obligatorii similare.
  
Ulterior, în cadrul măsurilor speciale de investigaţii comune, suspecţii s-au dovedit a fi un grup criminal bine organizat, cu o ierarhie stabilită între ei, care îşi desfăşurau  activitatea infracţională în mai multe ţări europene. 
  
Gruparea era condusă de cetăţenii Republicii Moldova,  persoane responsabile de achiziţionarea componentelor importante pentru fabricarea ilicită a ţigărilor şi de transportarea lor la locul de producţie din Ralsko, Republica Cehă.
 
La 2 decembrie 2019, acest grup infracţional  a fost reţinut în flagrant, în timp ce  încărcau ţigările  într-un camion cu numere de înmatriculare moldoveneşti, care aparţinea unuia dintre reţinuţi.  
 
De asemenea, au fost  efectuate percheziţii în mai multe clădiri din Republica Cehă, unde au fost găsite un număr de 180 de paleţi, cu componente importante pentru producţia de ţigări şi deşeuri provenite din producţia de tutun.  În timpul percheziţiei a încăperii, unde a fost instalată fabrica clandestină a ţigaretelor din Ralsko, Republica Cehă, au fost depistate o linie completă de producţie a  ţigărilor, un tăietor de tutun şi o tocătoare de tutun, componente de ţigări şi un total de 8 550 000 de ţigări L&M şi Richmond,  precum şi documente personale româneşti falsificate folosite de suspecţi în activităţile infracţionale. 
 
Astfel, cinci cetăţeni moldoveni au fost arestaţi în Cehia, iar patru cehi  au fost trimişi  în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere.
 
Persoanele reţinute riscă închisoare până la zece ani. 
  
În continuare ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Combaterea Crimei Organizate a INI, desfăşoară măsuri speciale de investigaţii pentru stabilirea tuturor membrilor grupului  precum şi iniţierea investigaţiilor financiare pentru depistarea veniturilor ilegale în urma activităţilor infracţionale.
 
Operaţiunea a avut loc graţie colaborării Poliţiei din Republica Moldova cu  Serviciul Vamal al Republicii Cehe.
Similare
RECOMANDĂRI