SOCIAL

Consumul nejustificat de antibiotice a crescut şi mai mult în perioada pandemiei

Autorităţile de la Chişinău au semnalat că multe persoane s-au tratat cu antibiotice fără a consulta medicul, iar în consecinţă s-au înmulţit bacteriile rezistente la medicamente, care pot provoca diferite boli, iar urmările pot fi fatale.

Consumul de antibiotice fară prescripţia medicului, fenomen specific ţărilor slab dezvoltate, s-a agravat şi mai mult în perioada pandemiei de coronavirus. Specialiştii Ministerului Sănătăţii spun că la început de pandemie, când se cunoştea prea puţin despre tratamentul împotriva virusului, antibioticele au fost administrate de cele mai multe ori fără motiv.

ZINAIDA BEZVERHNII, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Antibioticile au fost utilizate foarte masiv fiind şi prescrise de medici când şi prin scheme de autotratament. A circulat pe internet tot felul de scheme de tratament  care au apărut o dată cu pandemia, acest flux de informaţia a fost necontrolat şi pacienţii decurgeau deseori la tratament de sine stător.”

Autorităţile vor publica în curând un studiu privind consecinţele consumului excesiv de antibiotice în Republica Moldova. Datele preliminare arată însă că într-o perioadă scurtă de timp a crescut numărul de bacterii reziste la tratamentele medicamentoase şi anume cele care provoacă pneumonia, boli ale sistemului digestiv şi diverse infecţii.

STELA GHEORGHIŢĂ, coordonator programe, biroul OMS: „Vorbim de Klebsiella, Escherichia coli, stafilococ. În ultima perioadă avem înregistrată creşterea numărului de tulpini de microorganisme în care sunt genele de rezistenţă.”

Studiile internaţionale arată că anual mor 700 de mii de oameni care consumă prea multe antibiotice. Şi asta pentru că organismul lor e atacat de bacterii cu un nivel ridicat de rezistenţă împotriva medicamentelor pe care le administrează. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, peste 30 de ani, consumul mare de antibiotice ar putea provoca anual în jur de 10 milioane de decese.

STELA GHEORGHIŢĂ, coordonator programe, biroul OMS: „Vom avea pacienţi care vor muri de boli simple cauzate de bacterii pentru care nu vom avea tratament.”

Oamenii au păreri împărţite privind utilizarea antibioticelor. Unii recunosc că recurg la consumul acestora fără a consulta medicul.

Chiar dacă în Republica Moldova antibioticele nu pot fi cumparăte fără prescripţia medicului, autorităţile recunosc că unele farmacii le vând ignorând acest lucru. Specialiştii avertizează că antibioticele trebuie consumate strict la indicaţia medicului şi administrate conform reţetei.