Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierii municipali din Chişinău au votat astăzi proiectul care prevede modermizarea transportului public

Consilierii municipali din Chişinău au votat astăzi proiectul care prevede modermizarea transportului public prin achiziţionarea mai multor autobuze şi troleibuze noi, în următorii trei ani. Pentru acest an, sunt prevăzute 100 de autobuze. Responsabilii de la Direcţia Transport trebuie să prezinte în 30 de zile caietul de sarcini, pentru ca apoi să fie aprobat de consiglieri şi să se înceapă procedurile de achiziţie. Pentru a moderniza transportul public din Chişinău, Primăria ar urma să se împrumute cu 400 de milioane de lei.

Consilierii liberali au declarat în şedinţa de astăzi de la primărie că proiectul propus este illegal. Ei invocă faptul că în grupul de lucru care a făcut proiectul au fost doar consilieri locali şi niciun expert.

În plus, liberalii au declarat că socialiştii nu şi-ar fi dorit să fie votat şi caietul de sarcini.

Conform proiectului, primăria municipiului Chişinău urmează să împrumute 400 de milioane de lei de la băncile comerciale din Republica Moldova. Suma este necesară pentru a achiziţiona în acest an 100 de autobuze noi, dar şi asamblarea a 30 de troleibuze şi achiziţionarea a 18 unităţi de transport articulat uzate din Riga. 

În a doua etapă a proiectului, urmează a fi achiziţionate 150 de autobuze, 70 de troleibuze obişnuite şi 20 de troleibuze articulate. În proiectul votat, nu este indicat cu ce fel de combustibil vor merge autobuzele iar consilierii PPDA au propus un amendament care prevede achiziţionarea de maşini ecologice.

Planul de reînoire a parcului urban de autobuze din Chişinău este prevăzut pentru următorii trei ani.
 
Similare
RECOMANDĂRI