SOCIAL

Condiţii europene la secţia de naşteri a Spitalului raional Anenii Noi, după ce unitatea a fost reparată capital cu sprijinul financiar oferit de judeţul Vaslui

Condiţii europene la secţia de naşteri a Spitalului raional Anenii Noi, după ce unitatea a fost reparată capital. S-a schimbat totul, de la tavan şi pardoseală, până la instalaţii, mobilier, geamuri şi uşi. Acum, mamele şi pruncii lor se pot bucura de saloane individuale, dotate fiecare cu baie. Totul s-a făcut cu sprijinul financiar oferit de judeţul Vaslui, din România, care a mai ajutat şi în trecut unitatea spitalicească.  

Maria a născut, acum trei zile, în secţia recent renovată. Ceilalţi doi copii i-a adus pe lume în Rusia şi spune că diferenţele sunt vizibile.
 
Micuţul Ernest este, deocamdată, singurul nou-născut în secţia proaspăt renovată. Medicii recunosc că natalitatea este în scădere dar cred că multe femei din zonă se duceau să nască la Chişinău. Acum, că şi spitalul raional oferă condiţii ca în capitala ţării, spera că situaţia se va schimba.
 
 "Lucrez deja de 10 în secţia maternitate din spitalul raional Anenii Noi şi noi nici nu ne-am aşteptat  la aşa schimbări globale ale secţiei noastre la asa o reparaţie frumoasă la asa condiţii de muncă foarte bune. Si pentru pacientele noastre este un plus pentru că unele din trinsele nici acasă nu au asa condiţii cum sunt acum la noi in maternitate", MARIA NASTAS, medic.
 

"Pacientele după renovare au pus accentul pe asta, avem mai multe naşteri pe timpul acela când nu aveam aşa condiţii plecau la Chişinău unde erau condiţii mai apte de a naşte", EUDOCHIA CHIRMAN, moaşă.
 
De aceste condiţii bune nu vor beneficia doar locuitoarele raionului Anenii Noi. Datorită amplasării spitalului, aici pot veni atât paciente din raioanele apropiate cât şi din regiunea transnistreană.
 
 
"La momentul dat 13 mii de persoane din regiunea transnistreană sunt deservite în secţia de primiri pre-spitaliceşti specializată de ambulator din Tighina din Tiraspol, Slobozia, Grigoriopol vin şi la internări în secţiile de terapie chirurgie," NICOLAE USATÎI, director, spitalul raional Anenii Noi.
 
Colaborarea transfrontalieră între judeţul Vaslui şi Aenii noi nu se va opri aici. Autorităţile române îşi propun să susţină şi alte proiecte locale.
 
"Singurul obiectiv finalizat în materie de spital din proiectele noastre mici asa cum sunt ele este cel de la Anenii noi şi urmează cel de la Străşeni pentru care am construit un acoperiş nou noi ne propunem să mergem pas cu pas în funcţiile de veniturile le cale le avem noi până la finalizarea renovării acestor unităţi spitaliceşti," DUMITRU BUZATU, preşedinte, C.J. Vaslui.
 
"Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să implementăm aceste două proiecte ambele pe direcţie medicală pentru a asigura condiţii mai bune în primul rând pentru pacienţii din raion dar şi epntru a asigura o vizibilitate a consiliului Judeţan Vaslui şi a României ăn Republica Moldova pentru că la intrare în spital pe ambulanţă pe toate obiectele si lucrările pe care le facem cu partenerii din România menţionăm donat de Judeţul Vaslui", OCTAVIAN ZELINSKI, vicepreşedinte, C.R. Anenii Noi.
 
Refacerea intrării în spitalul raional Anenii Noi dar şi cumpărarea unei ambulanţe, în 2018, au fost posibile tot cu un ajutor nerambursabil de 20.000 de euro, oferit de Consiliul judeţean Vaslui. Pentru lucrările de la maternitate, partenerul român a oferit 100 de mii de euro. Sprijinul financiar a fost posibil după semnarea acordului de înfrăţire dintre raionul Anenii Noi şi judeţul Vaslui. Anenii Noi a mai încheiat un parteneriat şi cu oraşul Arad din România.