SOCIAL

Comunitatea mass-mediei cere modificarea Legii cu privire la accesul la informaţie

post-img

Comunitatea mass-mediei propune modificarea Legii cu privire la accesul la informaţie şi Legii cu privire la libertatea de informare, pentru că unele prevederi din acestea sunt învechite. Principalul scop al unui proiect înaintat în cest sens este introducerea în legislaţie a noţiunii de „informaţii de interes public”, dar şi a noţiunii de „date cu caracter personal de interes public”. Audieri la această temă au avut loc luni, 29 iunie, în cadrul Comisiei parlamentare de profil, transmite IPN.

Potrivit lui Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, proiectul înaintat vizează modificarea a zece acte legislative din diferite domenii. Acesta a fost transmis Legislativului din partea ONG-urilor de media, dar şi a Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, cu solicitarea să fie înregistrat şi examinat în procedura legislativă obişnuită.

Svetlana Rusu, reprezentanta Oficiului Avocatul Poporului, a menţionat că Oficiul susţine proiectul. De asemenea, a remarcat că Oficiul a sesizat şi probleme ce ţin de adresările în formă scrisă la capitolul solicitărilor de informaţie de interes public. De la mass-media se solicit semnătura electronică în caz de solicitare a informaţiei, făcându-se trimitere la Legea cu privire la petiţionare, iar în Legea cu privire la accesul la informaţie nu sunt prevederi foarte clare ce ţin de refuzul accesului la informaţie, făcându-se trimitere la Legea cu privire la petiţionare. Se necesită o claritate.

Eugeniu Rîbca, preşedintele Asociaţiei Presei Independente a menţionat că este necesară modificarea Legii privind accesul la informaţie, inclusiv pentru a micşora termenele de răspuns la solicitările de presă. Proiectul este necesar şi trebuie adoptat cât mai rapid, potrivit lui.

Vasile Năstase, preşedinte al Subcomisiei parlamentare responsabile de domeniul media,  crede că Legea cu privire la accesul la informaţie a avut un rol esenţial în dezvoltarea democraţiei pe parcurs. El spune că, atunci când vor fi sistematizare, amendamentele vor fi înaintate Comisiei de profil care le va susţine.

Adrian Lebedinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a remarcat că subiectul modificării Legii cu privire la accesul la informaţie este inclus în planul Guvernului pentru anul 2021. Potrivit lui, pe 8 iulie în cadrul Comisiei pe care o reprezintă se va examina raportul de evaluare a Legii privind accesul la informaţie şi va fi determinată redacţia care poate fi prezentată Parlamentului.