Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Compania Air Moldova acuză guvernarea că i-ar bloca activitatea

Compania Air Moldova acuză guvernarea că i-ar bloca activitatea, astfel încât să nu-şi poată achita datoriile faţă de Avia Invest, iar aceasta să ajungă în insolvabilitate. Guvernul Republicii Moldova declară, însă, că nu are nicio legătură cu problemele financiare ale companiei aeriene şi îi recomandă să-şi rezolve litigiile comerciale.

Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Air Moldova au declarat că firma Avia Invest i-a notificat, în luna aprilie, că trebuie să achite o datorie de circa 22 de milioane de lei. Compania aeriană a decis să ia un credit din Federaţia Rusă, cu ajutorul căruia să îşi achite restanţa către concesionarul aeroportului. În momentul în care banii au ajuns în conturile Air Moldova, suma a fost blocată, invocându-se unele suspiciuni privind tranzacţia.

„Temeiuri juridice care să indice asupra existenţei suspiciunilor rezonabile nu există inclusiv norme cu privire la prevenire la combaterea spălări de bani şi terorismului ceea ce ne face să credem că blocarea a celor 2 milioane de euro de către Banca comercială Agroindbanck constituie un abuz”,a spus MARIANA ŞARGAROVSCHI, jurist, Air Moldova

Compania aeriană dă asigurări că a avut aprobările necesare atât de la Banca Naţională a Moldovei cât şi de la Bănca Naţională din Federaţia Rusă pentru a încheia această tranzacţie, iar blocarea banilor nu este întâmplătoare şi ar fi orchestrată pentru ca să nu-şi poată achita datoria faţă de Avia Invest.

„Declaraţiile făcute de către cei mai mari ai ţării după şedinţa consiliului Superior de securitate din 14 mai 2020. Ne face să avem convingerea că blocarea a celor 2 milioane de euro de către banca comercială Moldova Agronidbanck a fost regizată în mod clar pentru a se atinge scopul bine conturat cauzarea insolvabilităţii SRL Avia Invest”, a spus MARIANA ŞARGAROVSCHI, jurist, Air Moldova.

Guvernul Republicii Moldova susţine că nu are nicio legătură cu blocarea acestor bani. Contactat de TVR MOLDOVA, consilierul prim-ministrului recomandă companiei aeriene să îşi rezolve disputele cu banca comercială şi cu serviciul specializat în prevenirea spălării banilor.

„Aş sugera mai întâi de toate mangementul Air Moldova să fie prudenţi când fac declaraţii şi acuză, din câte cunosc anume Air Moldova are datorii faţă de stat şi nu statul faţă de Air Moldova. Are datorii faţă de autoritatea aeronautică civilă şi sunt sigur că sunt de ordinul milioanelor de lei. Cu aceste subiecte Guvernul Republicii Moldova cu certitudine nu are nicio treabă”,a declarat VITALIE DRAGANCEA, consilierul prim-ministrului Republicii Moldova.

Reprezentanţii Moldova Agroindbank au declarat, pentru TVR MOLDOVA, că au acţionat în conformitate cu cerinţele legislaţiei privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea terorismului.  

„Banca a executat solicitarea Serviciului "Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor" de aplicare a măsurilor asiguratorii pe suma transferată în contul Air Moldova de la o bancă din Federaţia Rusă. Compania a fost notificată privind motivele care au stat la baza acţiunilor băncii. Considerăm că este de competenţa organelor de resort să se expună în cele ce urmează asupra chestiunii în cauză”, se arată în declaraţia MAIB.

Acuzaţiile transportatorului aerian vin după ce Guvernul a anunţat că va demara procedura de insolvabilitate a companiei "Avia Invest", ceea ce înseamnă şi rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Această companie a acumulat datorii de 22 de milioane de lei şi ar fi în incapacitate de plată.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii "Avia Invest" spuneau că vor să-şi plătească restanţele, dar nu o pot face pentru că le-au fost blocate conturile. Reprezentanţii Avia Invest nu au amintit, însă, de datoria Air Moldova, din care se presupune că şi-ar fi achitat restanţele la bugetul de stat, spunând că banii necesari îi are, deja, în conturi.
Similare
RECOMANDĂRI