SOCIAL

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea ţării, în şedinţă, după o pauză de mai bine de doi ani

post-img

La şedinţa Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, care a avut loc astăzi şi a fost prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, s-au discutat ultimele evoluţii în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană şi au fost abordate subiecte actuale legate de problematica regiunii de peste Nistru.

Au fost anunţate cele 8 priorităţi ce se conţin în aşa-numitul pachet Berlin plus şi a rezultatelor obţinute la faza de implementare a celor 5 decizii protocolare semnate în anul 2017 (deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, apostila, şcolile cu predare în grafia latină, terenurile din raionul Dubăsari, telecomunicaţiile), dar şi specificarea măsurilor întreprinse în vederea soluţionării celorlalte 3 probleme primordiale (autovehiculele din regiunea transnistreană, libera circulaţie, situaţia cauzelor penale).

La şedinţă fost prezentate şi proiectele implementate de către donatorii internaţionali în regiunea transnistreană, punctând potenţialele vulnerabilităţi, menţionând necesitatea coordonării obligatorii a acestora cu autorităţile de profil ale Republicii Moldova, evaluării impactului prealabil şi a contribuirii într-o manieră productivă la sprijinirea procesului de reglementare şi la apropierea populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

În perioada 2011-2017 au fost implementate 10 programe ale activităţilor de reintegrare a ţării, pentru care au fost alocate circa 82 mln. de lei şi realizate 309 proiecte de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor din sistemul educaţional.

E vorba despre: reparaţiea drumurilor şi clădirilor, reconstrucţiea apeductelor, iluminare stradală, reabilitarea şi consolidarea serviciilor publice la nivel local etc.

Şedinţa precedentă a Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării a avut loc pe data de 01 martie 2016.