SOCIAL

Colectivul Institutului de Istorie anunţă proteste

post-img

Angajaţii Institutului de Istorie au decis iniţierea unei serii de acţiuni de protest prin care să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile Republicii Moldova despre situaţia creată în colectiv. Potrivit lor, domeniul cercetării şi inovării în Republica Moldova cunoaşte o profundă criză provocată de desfiinţarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei ca centru de organizare şi coordonare a cercetării în ţară. Angajaţii mai spun că guvernarea încearcă să distrugă, pe etape, Institutul de Istorie, aplicând mecanismele concursului trucat şi penuriei financiare, aceasta fiind o tentativă condamnabilă de a pune sub controlul factorului politic de moment procesul cunoaşterii istorice şi filosofice.

Întruniţi în adunarea colectivului, angajaţii au examinat situaţia instituţiei şi colaboratorilor în urma desfăşurării concursului proiectelor de cercetare finanţate prin intermediul Programului de Stat (2020-2023). Aceştia au constatat, în cazul Institutului, „concursul trucat de proiecte de cercetare finanţate prin intermediul Programului a condus la anihilarea colectivului de cercetători, cu consecinţe ireparabile în domeniul cercetării, educaţiei şi culturii, atât în plan naţional cât şi internaţional”. Comisia de evaluare a proiectelor de cercetare a demonstrat „lipsă de responsabilitate, atitudine părtinitoare şi incompetenţă profesională în materie de istorie şi filosofie şi evaluare a proiectelor”.

„Intervenţia politicului în cercetare a condus la divizarea mediului academic. Autorităţile centrale (Guvernul, Preşedinţia, actuala majoritate parlamentară) şi-au tras „sub pălărie” grupuri de experţi cu pregătire academică îndoielnică, care livrează o expertiză falsă pe segmente de importanţă majoră pentru dezvoltarea societăţii şi a statului. Aservirea cercetării academice de către factorii politici, departamentali (Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării; ANCD), subminează dramatic valoarea efortului de cercetare, aducându-l aproape la starea de inutilitate publică. Ingerinţa politică în actul cercetării istorice şi filosofice menţine societatea într-o situaţie de derivă şi confuzie permanentă”, se menţionează într-o declaraţie a Adunării colectivului Institutului de Istorie.

În declaraţie se mai spune că „pretinsa reformă din domeniul cercetării şi inovării s-a dovedit a fi ineficientă, ca urmare a imixtiunii politicului”. „Superficialitatea cu care s-a organizat şi desfăşurat concursul şi modul viciat de evaluare a proiectelor au agravat şi mai mult criza din domeniul cercetării şi inovării. Instituţii de cercetare academică şi colective de cercetători cu şcoli ştiinţifice afirmate sunt aduse în prag de dispariţie. Cercetarea academică, menită să genereze prosperitate şi să ofere soluţii pentru dezvoltarea durabilă a societăţii, s-a pomenit într-o situaţie deplorabilă, iar cercetătorii sunt condamnaţi să lâncezească în mizerie şi sărăcie”.

Angajaţii Institutului solicită abrogarea aşa-zisei reforme în domeniul ştiinţei şi inovării, iniţiate în anul 2017, precum şi revenirea domeniului cercetării şi inovării sub auspiciile AŞM, prin restabilirea statutului acestea ca for al ştiinţei şi culturii. De asemenea, se solicită revenirea Institutului de Istorie în cadrul AŞM, cu respectarea necondiţionată a autonomiei academice şi reluarea finanţării instituţionale în limitele asigurării procesului de cercetare şi a funcţionării instituţiei.

Facem public faptul constituirii Comitetului de Grevă la Institutul de Istorie şi adresăm colectivelor instituţiilor de cercetare apelul de a se solidariza cu acţiunile şi revendicările noastre”, se mai spune în declaraţie.