SOCIAL

CNESP ar putea impune restricţii mai dure

Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar putea introduce restricţii mai dure dacă în următoarea perioadă numărul de îmbolnăviri nu va scădea. O spune secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatîc. Unii experţi în domeniul epidemiologiei spun că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile este nejustificată şi ar trebui revizuită.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, Angela Paraschiv membru al Consiliului Consultativ pe lângă premierul Republicii Moldova a spus că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 2 luni nu are argumentare logică.

ANGELA PARASCHIV, expert în epidemiologie: Este determinată de legislaţia RM unde se menţionează termenul maximal care se impune în caz de stare de urgenţă. dar ţinând cont că vorbim despre un factor biologic, un virus cu perioada de incubaţie de 14 zile, termenul de 60 de zile este prea mare. Consider că în funcţie de situaţia care va fi în următoarele zile, această perioadă ar trebui revizuită.

Mai mult, potrivit experţilor, starea de urgenţă include măsuri restrictive artificiale care nu pot avea un impact real asupra diminuării cazurilor de îmbolnăviri.
ANGELA PARASCHIV, expert în epidemiologie: Nu s-au luat măsuri în aceea ce priveşte pieţele, mall-urile, sau adunările din biserici. măsurile luate vizează situaţia în cazul codului portocaliu, şi nu cod roşu. Ne duce la ideea că nu sunt luate în favoarea gestionării situaţiei, dar în favoarea politică.

În acelaşi timp, secretarul de stat de la ministerul sănătăţii spune că dacă actualele restricţii nu vor da roade şi nu vor duce la diminuarea numărului de îmbolnărivi, ne putem aştepta la introducerea unor restricţii mult mai dure.

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Vizibilitatea în aceste zile este mult mai mare din partea structurilor de forţă. Evaluăm situaţia, cum vor fi indicatorii epidimiologici şi în funcţie de evoluţia situaţiei se vor ajusta anumite prevederi. Ar putea fi restricţii mai dure, până acum am mers pe restricţii fără afectare economică. s-a discutat cu ministerul economiei, finanţelor care ar fi pierderile economice, dar nimic nu poate fi comparat cu viaţa oamenilor.
 
Pe data de 31 martie, Parlamentul de la Chişinău, cu voturile deputaţilor PSRM şi ai celor de la Platforma pentru Moldova, a aprobat instituirea stării de urgenţă la nivel national până pe 30 mai. Pe perioada stării de urgenţă în municipiile Chişinău şi Bălţi este interzisă deplasarea în afara domiciliului în intervalul orelor 23.00 şi 5.00. Învăţământul se desfăşoară online. Doar grădiniţele funcţionează în regim obişnuit.