CNAS: Unii pensionari care domiciliază în alte state, la fel, au dreptul la reexaminarea pensiei
Vizualizari:

CNAS: Unii pensionari care domiciliază în alte state, la fel, au dreptul la reexaminarea pensiei

Casa Naţională de Asigurări Sociale atrage atenţia beneficiarilor de pensii pentru limită de vârstă, stabilite în baza acordurilor internaţionale de securitate sociale, dar care domiciliază pe teritoriul altui stat parte la acord, că ei la fel au dreptul la reexaminarea pensiei. Începând cu 1 iulie 2020 se pot adresa acele persoane, care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 01.01.1999 şi au activat după stabilirea acestei prestaţii sociale nu mai puţin de 10 ani.

În acest sens solicitanţii urmează să depună personal cererea (formularul) privind acordarea prestaţiilor cu menţiunea ”reexaminarea pensiei pentru activitatea realizată după stabilirea/reexaminarea pensiei”, copia unui act de identitate şi a carnetului de muncă la instituţia competentă a statului de domiciliu sau la Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale.

De menţionat, că CNAS la momentul actual aplică 13 acorduri internaţionale în domeniul securităţii sociale semnate cu Bulgaria, România, Portugalia, Cehia, Austria, Polonia, Estonia, Marele Ducat de Luxemburg, Belgia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, în baza cărora s-au stabilit peste 900 de pensii.

Similare
RECOMANDĂRI