SOCIAL

CNAS, precizări pentru viitorii pensionari aflaţi peste hotarele ţării

post-img

Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu unele precizări pentru cetăţenii, care au atins vârsta de pensionare, conform legislaţiei Republicii Moldova, dar care, la moment, aflându-se peste hotare, în ţările cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, nu pot reveni din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, începând cu 1 iulie 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi constituie 63 ani, pentru femei este de 58 ani şi 6 luni. Ultima se majorează  treptat în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 ani.

În acest context, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vârstă, vă recomandăm să depuneţi cererea împreună cu setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituţia competentă a Statului Contractant. În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestaţiei sociale în statul unde domiciliază la moment, anexând rechizitele bancare corespunzătoare.

Pentru a afla mai multe despre condiţiile de pensionare accesaţi butonul “Pensii” pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Iar AICI puteţi găsi adresele instituţiilor competente la care puteţi apela, în cazul în care întruniţi condiţiile pentru a realiza dreptul de pensie.

La momentul actual CNAS aplică 12 acorduri internaţionale în domeniul securităţii sociale, semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, care prevăd aceleaşi tipuri de garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi, ca şi pentru cetăţenii domiciliaţi în Republica Moldova.