Clienţii păgubiţi în urma jafului de la MAIB susţin asumarea răspunderii Guvernului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Clienţii păgubiţi în urma jafului de la MAIB susţin asumarea răspunderii Guvernului

Grupul de clienţii păgubiţi în urma sustragerii de la Moldova-Agroindbank susţine integral asumarea răspunderii Guvernului Sandu pentru modificarea Legii procuraturii. Ei spun că au decis că vină cu acest mesaj ca urmare a experienţei proprii prin care au trecut în ultimele patru luni. Clienţii păgubiţi menţionează că formal există Legea procuraturii, există garanţii în exercitarea mandatului de procuror general, însă cu toate acestea nu există stat de drept. Or, în opinia lor, iniţiativa Guvernului vine ca noutate absolută pentru ţară şi totodată este un fundament pentru a începe construcţia statului de drept.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Veaceslav Şevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienţi păgubiţi în urma jafului de la MAIB, a declarat că au fost constatate practici netransparente aplicate de unii deja foşti procurori. Potrivit lui, cu toate că în procuratură sunt mulţi procurori integri, care îşi exercită meseria în cadrul legii, au mai rămas elemente care nu vor să renunţe la practicele din trecut.  Este vorba despre corupere, dependenţa de grupuri de interes, nesocotirea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

„Prin toate aceste lucruri noi am trecut personal, nu pe auzite, în aceste luni. Atenţionăm în mod clar: nu este o constatare retorică. Este un adevăr crud pe care noi l-am confruntat. Dacă cineva crede că acest subiect este interesant doar la dezbateri, la emisiuni TV, greşeşte. Oricine ar fi putut să fie în locul nostru. Odată ce ajungi în aşa situaţie, să pierzi totul ce ai agonisit, te aştepţi că instituţiile de drept te vor apăra categoric şi rapid. Însă, cu timpul observi că sistemul nu lucrează pentru cetăţean. Totul se hotărăşte în spatele tău. Noi nu mai acceptăm aşa stare de lucruri, motiv pentru care sprijinim ferm iniţiativa Guvernului Sandu”, a declarat Veaceslav Şevciuc.

Potrivit lui, situaţia nu este una ordinară şi necesită o soluţie temporară neordinară. Comisia de la Veneţia a constatat situaţia specială din Republica Moldova, în condiţiile unui stat capturat, şi a aprobat adoptarea unor măsuri speciale pentru a depăşi această stare. În opinia clienţilor păgubiţi, „ceea ce propune Guvernul Sandu se raliază la înalte standarde europene, stabilite de grupul de state împotriva corupţiei (GRECO)”.

„Noi susţinem iniţiativa Guvernului Sandu anume în temeiul dorinţei sincere şi consacrate de a construi un stat adevărat de drept, nu formal. Înţelegem această iniţiativa astfel: Guvernul nu se ţine de funcţii când este pusă în discuţie independenţa justiţiei. Nu mai dorim să ne întoarcem în trecut. Alegerea noastră este doar un stat bazat pe lege, pe valori, pentru viitorul copiilor noştri”, a mai spus Veaceslav Şevciuc.

Potrivit lui, la întrevederea clienţilor păgubiţi cu premierul Maia Sandu, şefei executivului i-a fost adresată o întrebare, dacă există sau nu stat de drept? „Răspunsul a fost: astăzi nu avem, lucrăm din greu să-l construim. Îi dorim succes în această activitate, avem întreaga încredere şi o asigurăm că are sprijinul nostru, al cetăţenilor”, a mai spus Veaceslav Şevciuc.

Similare
RECOMANDĂRI