SOCIAL

Claude Moraes: Trebuie să analizăm felul în care partidele politice folosesc platformele sociale pentru campanii

post-img

Facebook ar trebui să facă modificări substanţiale pe platformă pentru a fi în conformitate cu legislaţia UE privind protecţia datelor, spun deputaţii europeni.

Rezoluţia comisiei pentru libertăţi civile este rezultatul unei serii de audieri despre scandalul Cambridge Analytica şi folosirea inadecvată a datelor a 87 de milioane de utilizatori Facebook. Preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, Claude Moraes, a acordat un interviu.

Care a fost concluzia principală a audierilor? Care sunt problemele cele mai urgente?

"Audierile au fost o ocazie de a examina implicaţiile scandalului privind protecţia datelor şi viaţa privată, procesele electorale şi încrederea consumatorilor şi de a explora posibilele soluţii şi remedii. Deşi multe întrebări rămân fără răspuns, o concluzie este clară: sunt necesare mai multe acţiuni pentru a pune în aplicare legea şi pentru a asigura o transparenţă reală de la companii precum Facebook în ceea ce priveşte metodele de procesare a datelor, urmărirea, crearea de profiluri şi utilizarea algoritmilor. Trebuie să asigurăm încrederea consumatorilor şi respectul faţă de viaţa privată. Această rezoluţie clarifică faptul că aşteptăm măsuri de protejare a dreptului cetăţenilor la viaţa privată, la protecţia datelor şi la libertatea de exprimare."

Cum se pot preveni probleme similare celor din scandalul Facebook-Cambridge Analytica?

"Au fost făcute îmbunătăţiri de la scandal, dar, aşa cum s-a demonstrat în ultima lună, când datele a 50 de milioane de conturi Facebook au fost puse în pericol, acestea nu merg destul de departe. Acum solicităm o serie de măsuri pentru a preveni repetarea scandalului, inclusiv un audit în activităţile industriei de publicitate pe social media, iar autorităţile de protecţie a datelor ar trebui să efectueze o investigaţie aprofundată a Facebook pentru a se asigura că drepturile la confidenţialitatea datelor sunt respectate."

Din partea companiilor precum Facebook este necesară o transparenţă reală. Cum ne putem asigura că Facebook, în calitate de companie privată, garantează securitatea datelor?

"Ne aşteptăm ca toate companiile să respecte legislaţia UE privind protecţia datelor, că acestea oferă utilizatorilor ajutor pentru a înţelege modul în care sunt procesate informaţiile lor personale şi că sunt disponibile controale eficiente şi o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte setările de confidenţialitate. Este la fel de important ca statele membre ale UE să implementeze GDPR, iar Comisia ar trebui să ia măsurile necesare pentru a monitoriza implementarea şi aplicarea acestei legi pentru a asigura protecţia tuturor cetăţenilor europeni."

Se apropie alegerile europene. Cum putem preveni manipularea procesului electoral în statele membre?

"În SUA au fost introduse recent cerinţe pentru a verifica identitatea, locul şi sponsorul publicităţii politice. Acestea sunt o reacţie bună şi aceleaşi standarde ar trebui aplicate şi în UE. În plus, trebuie să ne uităm la modul în care partidele politice utilizează platforme sociale în scopuri de campanie. Este necesară elaborarea unui cod de conduită cu participarea tuturor actorilor interesaţi. În caz contrar, va fi necesară o acţiune legislativă."

Rezoluţia adoptată de comisia pentru libertăţi civile va fi dezbătută în plen pe 23 octombrie.