SOCIAL

Circa 600 de gospodării au fost conectate la o reţea de alimentare cu apă potabilă, în urma unui proiect implementat cu suportul Guvernului României

Aproape 600 de gospodării din satul Roşu din raionul Cahul au fost conectate la un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Lucrările de construcţie au durat aproximativ un an. Proiectul a fost implementat cu suportul Guvernului României.

Până mai ieri locuitorii satului Roşu aveau apă doar din fântâni.

„Apă era în fântâni arteziene, ne aduceau cu cisternele, plătem 60 de lei pentru o tonă şi umpleam bazinele, dar acum e uşor”.

„Este o bucurie mare pentru noi, avem condiţii. Suntem oameni în tot sensul cuvântului, care dispunem de o viaţă calitativă”.

Datorită proiectului, 577 de gospodării vor avea acces la reteaua centralizată.

„Avem sistem centralizat de canalizare pe întreg teritoriul satului, dar concetare avem doar la prima etapă, avem o porţiune de sat, adică avem şase străzi. Urmează că mai departe să conectăm şi celelate străzi”, spune Nicolae Savilencu, primarul satului Roşu, Cahul.

Sistemul centralizat de alimentare cu apa a fost construit cu suportul Guvernului Românie care a oferit 3,4 milioane de lei. 600 mii lei sunt contribuţia locală.

„Sângele apă nu se face. Ce vreau să spun cu asta ? Noi România, alături de Uniunea Europeană, întodeanuna avem în vedere ca viaţa dumneavoastră să fie o viaţă mai bună şi atunci când acţionăm la dumneavoastră să urmărim obiectivele  de acest steag al UE. Dorim ca prin astfel de exemple să înţelegeţi că viitorul dumneavoastră este doar unul european”, a declarat Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.

În satul Roşu, din raionul Cahu locuiesc aproape 20 de mii de oameni.