Circa 450 de obiecte explozive, lichidate de geniştii Armatei Naţionale, în două localităţi din R. Moldova
Sursa foto:army.md Vizualizari:

Circa 450 de obiecte explozive, lichidate de geniştii Armatei Naţionale, în două localităţi din R. Moldova

Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat sâmbătă, 4 septembrie, circa 450 de obiecte explozive şi peste 1 500 de cartuşe, în două localităţi din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni.

Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent - colonel Adrian Efros, echipa de deminare a Batalionului de Geniu ”Codru” a intervenit în localitatea Răscăieţii-Noi, raionul Ştefan-Vodă, unde, pe un câmp agricol din apropiere, au fost depistate 250 de muniţii şi peste 450 de cartuşe.

Tot în zilele de odihnă, militarii din Brigada de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au fost solicitaţi în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, grupul de genişti a identificat 198 de obiecte explozive şi 1 100 de cartuşe.

Locotenent - colonelul Efros a specificat că cele mai periculoase erau minele antipersonal S-mine 35 de producţie germană, grenadele de mână, bombele de aruncător de calibru 82 mm şi proiectilele de artilerie de diferit calibru.

Sursa a menţionat că toate muniţiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi prezentau un risc sporit pentru viaţă. Acestea au fost distruse în condiţii de maximă siguranţă.

De la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au executat 152 de misiuni şi nimicit peste 700 de muniţii pe întreg teritoriul R. Moldova.

Cele mai multe de obiecte explozive neexplodate au fost lichidate în localităţile din raioanele Cimişlia, Căuşeni, Anenii Noi, Hînceşti, Cahul, Taraclia, Ştefan Vodă, Ungheni şi Ialoveni.

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către autorităţile locale şi populaţia Republicii Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie. Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole şi de construcţii, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.În cazul depistării unor obiecte neidentificate, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat autorităţile locale, care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Similare
RECOMANDĂRI