Circa 400 de tineri au fost informaţi despre cum să prevină riscurile în adolescenţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Circa 400 de tineri au fost informaţi despre cum să prevină riscurile în adolescenţă

Deprinderile de viaţă care previn abuzurile şi violenţa, sarcinile nedorite şi comportamentele de risc în cazul tinerilor sunt necesare nu doar pentru dezvoltarea emoţională şi fizică a adolescenţilor, ci şi pentru asigurarea unei vieţi productive în viitor. Declaraţia a fost făcută de Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, la evenimentul de lansare a iniţiativei de promovare a drepturilor şi sănătăţii reproductive în învăţământul profesional tehnic.

În cadrul iniţiativei, circa 400 de elevi de la Centrul de Excelenţă în Industria Uşoară, unde învaţă preponderent fete, au fost informaţi în perioada martie-aprilie a anului curent, despre modul sănătos de viaţă, prevenirea riscurilor în adolescenţă şi a abuzurilor şi sarcinilor nedorite. Ca parte a acţiunii, elevii au fost implicaţi şi în cadrul unui concurs prin care au propus idei de slogane şi design pentru materiale promoţionale, tricouri şi genţi, pe care ulterior le-au confecţionat chiar ei, urmând să le utilizeze în activităţi de promovare a educaţiei pentru sănătatea tinerilor.

Câştigătoarele au primit diplome şi premii din partea unu magazin online, care a susţinut iniţiativa. Premiile au fost oferite de reprezentanţi ai ONU Moldova, Ambasadei Germaniei, Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Prezentă la evenimentul de lansare, Angela Cutasevici,secretar de Stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, consideră că obiectivele şi scopul iniţiativei se pliază cu politicile educaţionale ale Ministerului pe care îl reprezintă. „Această campanie va asigura durabilitatea cursului opţional „Decizii pentru un mod sănătos de viaţă”, predat în învăţământul profesional tehnic. Campania are şi un alt avantaj - elevii sunt informaţi într-un cadru non-formal, astfel vom avea o dimensiune complexă privind informarea şi educarea în legătură cu dreptul la sănătate”, a spus Angela Cutasevici.

Directoarea Centrului de Excelenţă în Industria Uşoară, Alexandra Raeţchi, a menţionat că în felul acesta elevii au economisit resurse pentru procurarea materialelor folosite la practica de producţie, precum şi că şi-au perfecţionat abilităţile profesionale.

Iniţiativa de promovare a drepturilor şi sănătăţii reproductive urmează a fi extinsă şi în alte instituţii de învăţământ profesional tehnic.
Similare