Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cinci fermieri din raionul Floreşti şi-au unit forţele şi au deschis o linie modernă de sortare şi ambalare a merelor

Pentru a ajunge proaspete în Arabia Saudită sau Qatar, merele din Republica Moldova parcurg un drum lung şi anevoios. Casele de ambalare sunt însă o şansă de a-i face faţă. S-au convins de acest lucru cinci fermieri din raionul Floreşti care şi-au unit forţele şi au deschis o linie modernă de sortare şi ambalare a merelor.

Chiar dacă producea mere multe şi de calitate, Igor Chihai se pomenea în primăvară cu marfa în hambare şi cu cheltuielile neacoperite.

Pentru a rezista, încă din 2015 şi-a unit forţele cu alţi patru producători din raion într-o cooperativă.

Cu suportul şi asistenţa partenerilor externi au construit la Domulgeni o casă de ambalare, dotată cu un depozit frigorific şi o linie modernă de sortare.

Exigenţele şi preferinţele sunt cu adevărat diverse. Agricultorii aleg soiurile, mărimea şi chiar fermitatea fructelor în funcţie de ţara de destinaţie.

Pentru a păstra calitatea merelor până la client şi ambalajul este ales în funcţie de ţară şi calea de transport.

Noile tehnologii le-au permis să crească exporturile şi să diversifice pieţele de desfacere.  Astfel, merele de la Domulgeni ajung în Rusia, Arabia Saudită, Qatar şi Bangladesh. Totuşi prea puţini agricultori dispun de asemenea condiţii.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct", în 2018, Republica Moldova a avut o recoltă record de mere, peste 600 mii tone. În lipsa infrastructurii de post-recoltare, mai bine de jumătate au mers la procesare, la un preţ foarte mic.
Similare
RECOMANDĂRI