SOCIAL

Chişinăul - un oraş accesibil, dar nu pentru toţi. Aproape 30 de mii de locuitori au mari probleme de acces în locurile publice

Chişinăul nu este un oraş accesibil pentru toţi. Aproape 30 de mii de locuitori au mari probleme de acces în locurile publice. Unii dintre ei, persoane cu nevoi speciale, au făcut şi un experiment. În scaune cu rotile, în cârje sau cu bastonul pentru nevăzători au testat accesul pe bulevardul Mircea cel Bătrân, o stradă aflată în reparaţii. Deşi ar fi găsit unele îmbunătăţiri, oamenii spun că au nevoie de mult curaj şi chiar işi pun viaţa în pericol atunci când ies din casă.

Gheorghe Staver este nevăzător de la 15 ani. Bărbatul nu se simte în siguranţa atunci când merge singur pe străzile Chişinăului. Azi a descoperit că nici aleea proaspăt reamenajată de pe mulevardul Mircea Cel Bătrân nu corespunde nevoilor sale. Pista pentru ciclişti nu este delimitată peste tot cu marcaj tactil, extrem de util nevăzătorilor.

GHEORGHE STAVER, preşedintele Federaţiei Sportivilor Nevăzători: "Chiar şi slab văzător şi nu a observat, nu a simţit, poate să fie lovit de o bicicletă şi a ciclestul nu ar fi vinovat. 0. 35 MUSCA 01.09 Circulăm cu o mare problemă trotuare rămân de dorit să fie şi mai bune".

O adevărată provocare este traversarea străzii în lipsa marcajului tactil şi a semafoarelor sonore. Ludmila Iachim este imobilizată de 16 ani într-un scaun cu rotile. Locuieşte în sectorul Ciocana şi ştie cât de greu este să ajungi chiar şi până la magazin după pâine. Obstacole sunt la fiecare pas. 

LUDMILA IACHIM: "Fiind o persoană activă cunosc tehhica, trebuie să mă afle în spate că să nu mă răstorn, dar cineva care nu cunoaşte, sau nu are forţă în mâini, ia este plină de denivilări şi unghiul este mare. Unghiul trebuie să fie la zerov ca să pot trece".

Trotuarele stricate deranjează pe oricine. Pentru cei care se deplasează în scaun cu rotile, sunt însă un adevărat pericol. Atunci când trebuie să urce în mijloacele de trasnport public, au parte de o nouă provocare.

"Distanţa de la carosabil până la staţie e foarte mică, dacă eu stau la staţie şi să opreşte troleibuzul pune rampa de acces ca eu să urc în troleibuz este spaciu insuficient, să urc său să cobor.  Şoferul este nevoit să mă dea pe o parte pe alta, pot să cad jos".

Auditul mobilităţii pietonale efectuat de membrii platformei "Chişinăul accesibil pentru toţi " a demonstrat că există multe probleme. Autorităţile nu respectă legea la amenjarea spaţiul public.

VITALIE MEŞTER, director, Centrul pentru Drepturi a Persoanelor cu Dizabilităţi: "Este necesar de a asigura marcajul rutier, trecerea, la staţii lipsesc coşuri cu gunoi, s-au observat mulţi maidanezi care reprezintă un risc pentru persoanele cu mobilitate redusă. Sperăm că pe parcursul lucrărilor care au loc  acumn se va ţien cont".

După experimentul de astăzi, participaţii vor expedia autorităţilor locale mai multe recomandări. Poate cineva le va lua în seamă.