Chişinăul solicită intervenţia OSCE pentru a asigurarea circulaţiei elevilor şi profesorilor din regiunea transnistreană, la începutul noului an şcolar
Vizualizari:

Chişinăul solicită intervenţia OSCE pentru a asigurarea circulaţiei elevilor şi profesorilor din regiunea transnistreană, la începutul noului an şcolar

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere cu şeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Antti Karttunen, fiind puse în discuţie pregătirile pentru noul an şcolar. Cristina Lesnic a informat despre eforturile Chişinăului de a asigura libera circulaţie a elevilor şi profesorilor din cele 8 şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar şi profesorilor şi a elevilor din stânga Nistrului, care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ pe malul drept.

Negociatorul şef în problema transnistreană a cerut implicarea OSCE în vederea asigurării liberei circulaţii pentru elevi, pedagogi şi personalul tehnic al şcolilor, precum şi pentru părinţii şi însoţitorii minorilor care circulă peste linia administrativă pentru a frecventa şcoala.

Întrevederea dintre oficiali constituie un follow-up după organizarea şedinţelor în formatul 1+1 şi a Grupului de lucru pe domeniul educaţiei, care s-au desfăşurat la 30 iulie, şi respectiv 6 august curent.

Totodată, a fost abordată problema asigurării şcolilor cu alimente şi produse igienice şi de protecţie epidemiologică, cum ar fi măşti şi mănuşi, dezinfectanţi, etc, precum şi accesul ambulanţelor în stânga Nistrului, în cazul în care va fi nevoie de internarea persoanelor grav bolnave. A fost precizat faptul că profesorii, personalul administrativ şi elevii sunt asiguraţi cu poliţe de asigurare medicală oferite de stat şi sunt arondaţi medical pe malul drept al Nistrului, ceea ce implică necesitatea de a se deplasa fără restricţii.

„Este la atitudinea părinţilor cum vor circula, cu transportul privat sau cu autobuse puse la dispoziţie de instituţia de învăţământ, însă avem obligaţia morală să asigurăm că aceştia vor putea traversa linia administrativă şi vor avea condiţii confortabile de studiu. În acest sens, solicităm OSCE să continue să medieze libera circulaţie a acestor categorii de persoane fără impedimente”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.

Oficialul a precizat că cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ şi-au ales modelul de studiu şi sunt antrenate în pregătirile de anul de studii, or aceasta implică instruiri, coordonări şi multiple activităţi în concurs cu ministerul de profil şi instituţiile epidemiologice.

Şeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Antti Karttunen, a declarat că instituţia  sprijină deplin libertatea de circulaţie pentru angajaţii şcolilor.

Într-un context dominat de evoluţii nefavorabile, este nevoie de o intervenţie rapidă, coordonată şi eficientă din partea autorităţilor pentru sprijinirea populaţiei, precum şi de un comportament responsabil şi solidar din partea tuturor actorilor vizaţi. Cristina Lesnic a subliniat că până la începerea anului de studii vor fi necesare şi alte coordonări şi o comunicare permanentă cu Misiunea OSCE.

Similare
RECOMANDĂRI