SOCIAL

Chişinăul pe locul trei într-un top al oraşelor viitorului din Europa

post-img

Capitala Republicii Moldova a fost clasată pe locul trei printre oraşele de mărime medie din Europa la capitolul costuri şi eficienţă, relevă studiul fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, realizat de subdiviziunea fDi Intelligence a Financial Times.

Studiul arată că Chişinăul este depăşit de oraşele Luhansk şi Mykolaiv din Ucraina, dar întrece municipii precum Iaşi din România, capitala Lituaniei Vilnius, sau Lviv din vestul Ucrainei, notează mold-street.com.

Pentru a crea o listă scurtă pentru fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, divizia fDi Intelligence din Financial Times a colectat date folosind instrumentele online de ISD fDi Benchmark şi fDi Markets, precum şi alte surse.

Datele au fost colectate pentru 489 de locaţii (301 de oraşe, 150 de regiuni şi 38 de LEP-uri - Local Enterprise Partnership), în cinci categorii: Potenţialul Economic, Mediul Muncii, Eficacitatea costurilor, Infrastructura şi atitudinea prietenoasă pentru afaceri.

Locaţiile au obţinut maximum 10 puncte pentru fiecare punct de date, care au fost ponderate în funcţie de importanţa procesului de luare a deciziilor în materie de investiţii străine directe, în scopul de a compila clasamentele subcategoriei, precum şi clasamentul general al Oraşelor şi Regiunilor Europene din 2018/19.

În plus, au fost colectate sondaje în cadrul unei şase categorii, Strategia ISD, pentru care au existat 146 de observaţii. În această categorie, locaţiile au prezentat detalii despre strategia de promovare a investiţiilor străine directe, care a fost apoi marcată de panoul de evaluare al fDi.

Conform clasamentului, Londra este cea mai atractivă destinaţie pentru ISD, în ciuda deciziei Marii Britanii de a părăsi UE. Urmează Dublin, Paris şi Amsterdam.

Capitala României, Bucureşti ocupă locul 15. România este, de asemenea, singura ţară din Europa de Sud-Est pe lista celor 25 de regiuni europene ale viitorului, cu regiunea Bucureşti-Ilfov plasată pe locul 24, potrivit studiului.

Trei oraşe din SEE - Sofia, Bucureşti şi Zagreb, au fost incluse într-un clasament separat în raportul care adună primele 10 oraşe europene importante în ceea ce priveşte rentabilitatea. Sofia a plasat locul doi, cel mai înalt în SEE, în timp ce Bucureştiul a fost al cincilea, iar Zagreb a ocupat locul 7.

În alte două clasificări - prin spiritul de afaceri şi capitalul uman, Bucureştiul a plasat locul patru şi, respectiv, al şaselea. Chişinăul însă nu apare în alte clasificări.