SOCIAL

Chişinăuienii spun că duhoarea de afară se simte în case chiar şi cu ferestrele închise: „E insuportabil, nu ştiu ce e de făcut”

Chişinăul este învăluit de un miros greu de suportat însă nimeni nu ştie care e sursa acestuia. Cert este că Staţia de Epurare nu e defectă şi nu a fost niciun incident acolo, ne dă asigurări primarul interimar Adrian Talmaci. În schimb, de vină ar fi agenţii economici din preajma râului Bic care ar face deversări ilegale. Pentru una alta, abia acum s-au prelevat probe de apă şi aer, asta deşi miroase îngrozitor incă de săptămâna trecută.

Duhoarea se simte cel mai tare în sectoarele Buiucani şi Ciocana. Vântul însă aduce mirosul îngrozitor până în centrul Chişinăului. Oamenii spun că nu mai ştiu ce să facă. Doar să-l îndure.

„Chiar seara nu-i chip să stai cu geamul deschis, e un miros insuportabil. Nu ştiu ce e de făcut”.

„Mirosul vine de afară şi se simte chiar cu ferestrele, uşile închise, se simte destul de bine”.

„- Ce faceţi ca să scăpaţi de miros? 
- Ei, îl suportăm. Nu putem să închidem ferestrele că e cald, nu prea facem nimic.  Mai multă lume aud că se simte mirosul în mai multe zone ale Chişinăului”.

Responsabilii spun că la staţia de epurare apele reziduale sunt colectate şi tratate în regim normal. O primă ipoteză a sursei mirosului ar fi activitatea celor peste 25 de întreprinderi din zonă. Au fost depuse demersuri la Inspectoratul pentru Protecţia Medicului şi Centru de Sănătate Publică.

„Staţia principală de pompare, decantoarele secundare şi primare, desinctoarele, bazinele funcţionează într-un regim nornmal şi impedimente nu sunt. Pe parcursul ultimelor zile, nu au fost stopări de energie electrică, nici stopare de livrare cu agenţi sau reactivi pentru tratarea apei uzate nu au fost”, spune Anatol Lichii, directorul S.A. Apă-Canal Chişinău.

„Spuneţi vă rog, de unde a apărut apa asta de altă culoare? Miros nu este.  Nu aţi încercat să faceţi o şedinţa cu întreprinderea Zernoff, Carmez, Pegas care lucrează acolo?”, a întrebat Adrian Talmaci, primarul interimar al oraşului Chişinău. 

„Nu numai agenţii economici, dar şi acele depozitări nautorizate de deşeuri menajere de la căldura care e în ultimele zile”, spune Anatol Lichii.

Primarul interimar a recunoscut că problema îl depăşeşte şi e în căutare de ajutor:

„Aici trebuie să se implice şi Guvernul şi autorităţile publice centrale. Staţia asta deserveşte foarte mulţi agenţi economici”.

Miercuri urmează să fie făcute publice primele rezultate la probele de apă şi aer. Între timp, mai mulţi internauţi au iniţiat o petiţie online şi au creat o pagină de Facebook, intitulata "Semnează Contra mirosului urât a râului Bic 2016 – 2019". În acelaşi timp, ministerul Mediului s-a autosesizat în acest caz.