SOCIAL

Chişinăuienii au propus 71 de proiecte pentru îmbunătăţirea oraşului

post-img

Anul acesta, pentru bugetul civil, care a fost majorat de la 1,2 mil. până la 3 mil. lei, chişinăuienii au depus spre implementare 71 de proiecte pentru îmbunătăţirea oraşului, comparativ cu 53 în anul precedent.

Potrivit agenţiei INFOTAG viceprimarul Chişinăului, Ruslan Codreanu, susţine că majoritatea proiectelor depuse ţin de amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, terenurilor de sport, amenajarea unor scuaruri, mese de şah în aer liber, iluminarea clădirilor istorice, reabilitarea parcurilor, colectarea selectivă a deşeurilor, extinderea fondului forestier, proiecte artistice şi sculpturale, protecţia animalelor de companie fără stăpân.

"Am apelat şi în acest an la chişinăuieni pentru ca împreună să facem oraşul nostru mai frumos. Mă bucură faptul că cetăţenii îmbrăţişează tot mai mult ideea bugetării participative. Anume acesta a fost scopul iniţial: să deschidem Primăria Chişinău spre necesităţile locuitorilor din fiecare sector", a declarat el.

Potrivit lui, faptul că în acest an au fost depuse cu 35% mai multe proiecte decât anul precedent demonstrează că "cetăţenilor le pasă de oraş".

"Personal voi depune toate eforturile pentru ca proiectele care vor fi selectate să fie implementate până la finele acestui an tocmai pentru a stimula şi mai mult implicarea nemijlocită a cetăţenilor în amenajarea Chişinăului", a conchis viceprimarul.

Conform Regulamentului Bugetării civile Chişinău urmează ca proiectele să fie evaluate până pe 30 aprilie de Comisia de Evaluare, după care va urma procedura de vot care va dura până pe 21 mai. Acele proiecte care vor acumula cele mai multe voturi vor fi implementate ulterior de Primărie în municipiul Chişinău. 

INFOTAG precizează: Proiectul a apărut în Brazilia, iar acum mii de oraşe din toată lumea au diverse mecanisme de bugetare civilă. Cetăţenii decid asupra unei părţi a bugetului, privind unele priorităţi de amenajare şi alte lucruri care necesită îmbunătăţite în oraşe. Proiectele ce participă în mecanismul bugetării participative ţin de calitatea proastă a drumurilor şi trotuarelor, managementul defectuos al deşeurilor, transportul public problematic, starea proastă a trecerilor subterane, problema deşeurilor şi lipsa parcărilor.