SOCIAL

Cetăţenii sunt îndemnaţi să sesizeze cazurile de corupţie din spitale

Fenomenul corupţiei s-a extins în sistemul de sănătate din Republica Moldova. Chemată la raport în faţa deputaţilor, conducerea ministerului Sănătăţii a recunoscut că mita este aproape o normalitate, mai ales în instituţiile medicale din Chişinău. Cei mai corupţi medici sunt chirurgii şi traumatologii. Pentru a eradica fenomenul corupţiei, la angajare medicii vor fi supuşi testului integrităţii.

Potrivit unui studiu prezentat astăzi deputaţilor, plăţile neformale pe care anual moldovenii le achită medicilor depăşeşte 300 de milioane de lei. 42% dintre respondenţi au recunoscut că au plătit pentru a beneficia de servicii medicale publice. Dintre aceştia, 25% au recunoscut că fost impuşi de medici să dea mită.

Potrivit raportului prezentat de secretarul de stat al ministerului Sănătăţii cele mai corupte instituţii medicale sunt cele din Chişinău, printre care Centrul Mamei şi al Copilului, Spitalul Clinic Republican, dar şi Institutul Oncologic.

Deputaţii s-au arătat indignaţi pentru că medicii prinşi cu mită, au plătit o amendă dar îşi continuă activitatea fără a fi sacţionaţi disciplinar.

Pentru a combate femomentul corupţiei în sistemul medical, la angajare, atât medicii cât şi personalul auxiliar, vor fi supuşi testelor de integritate.

Pentru a descuraja fenomentul în instituţiile medicale, cetăţenii sunt chemaţi să raporteze orice caz de corupţie, abuz sau malpraxis la linia verde a ministerului Sănătăţii, la numărul de telefon 0 22 721010.