SOCIAL

Cererea de alimente de bază şi produse de igienă a crescut în ultimele zile. Furnizorii spun că dispun de cantităţi necesare, autorităţile îndeamnă la calm

Nu există motive de panică. Avem rezerve alimentare pentru doi ani  - ne dau asigurări autorităţile de la Chişinău. Aşa că nu avem niciun motiv să dam buzna în magazine şi să golim rafturile. Stocurile sunt inutile pentru că nimeni nu va interzice aprovizionarea, preţurile nu vor creşte, iar marfă este destulă pentru toată lumea. Doar comercianţii ar avea de câştigat de pe urma celor lacomi. Panica e inutilă şi uneori e mai periculoasă decât virusul în sine.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLOOVA: „Săpunuri soluţii dezinfectante şi hârtie igienică, sunt produse la mare căutare în ultimele zile. Aşa că angajaţii supermarketului au pregătit şi au amenjat câteva standuri chiar la intrare”.

După primele cazuri confirmate de Coronavirus în Republica Moldova unii au dat iama în magazine de frică să nu moară cumva de foame. Autorităţile ne liniştesc şi ne asigură ca autoizolarea şi carantina nu înseamnă şi limitarea accesului la hrană sau produse de igienă. Chiar dacă unele rafturi s-au golit, imediat comercianţii le-au umplut la loc.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „După cum puteţi vedea rafturile magazinelor sunt pline cu produse, produse au fost aduse şi urmează a fi amenajate. Admistratorii supermaket-urilor spun că nu avem motiv să ne facem griji în ceea ce priveşte aprovizionarea şi creşterea preţurilor. Aşa că nu avem de ce să dăm buzna în magazine şi  să ne facem stocuri inutile, însă asigurându-ne cu produse de bază nu mai este necesar să facem prea multe vizite la magazin”.

Reprezentanţii magazinelor spun că a crescut cererea de alimentele de bază şi produse de igienă, însă mărfurile sunt livrate zilnic. Furnizorii au la dispoziţie cantităţile necesare. Ministrul Agriculturii îndeamnă cetăţenii să se oprească din goană după cumpărături inutile.

ION PERJU, ministrul Agriculturii: „Să nu intre panică, nu au de ce intra, procuraţi mai întâi săpunul şi alte mijloace necesare  pentru igienă înaite de a cumpra celalte produse alimentare. Cereale porumb, ulei, zahăr, suntem asiguraţi nu pe un singur an dar pe doi ani înaite, cât ţine de carne suntem asiguraţi practic la 80 la sută produse pe intern, cât şi importurile care nu au fost afectate”.
 
Trebuie făcută o aprovizionare decentă, cu produse de bază, doar pentru a nu face prea multe vizite la magazin şi pentru a evita astfel spaţiile aglomerate.

Psihologii vin şi ei cu sfaturi. În primul rând trebuie să rămânem raţionali şi să nu cădem în extreme. Nu trebuie să neglijăm regulile de prevenirea a infecţiei şi să nu ne lăsăm influenţati de avalanşa de informaţie negativă.

CEZARA DILEVSCHI, psiholog: „Să rămânem foarte calmi, pentru că panica stresul, ne scade sistemul imunitar, suntem mult mai vulnerabili. Este un pericol aici de destabilizare, unele agresiune dun partea unor oameni”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că epidemiile nu vin niciodată singure – ele sunt un fenomen medical, dar sunt şi un fenomen politic, mediatic şi social. Lipsa de informare corectă dar mai ales zvonurile şi modelele de comportament indus de panică nu fac nimic bun. Trebuie cumpătare, răbdare şi respect faţă de măsurile impuse de autorităţi.