Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Centrul Internaţional "La Strada" şi Serviciul 112 au semnat un acord de colaborare pentru a ajuta persoanele care sunt supuse violenţei în familie

Centrul Internaţional "La Strada" şi Serviciul 112 au semnat un acord de colaborare pentru a ajuta persoanele care sunt supuse violenţei în familie. Evenimentul are loc în cadrul campaniei "16 zile fără violenţă în bază de gen" dar şi cu ocazia împlinirii a 10 de ani de când a fost lansat serviciul Telefonul de Încredere de la centru La Strada.

"-Nu mă bate!
-Alo, bună ziua!
-Bună ziua! 
-Avem o urgenţă, soţul mă bate cu copil mic în braţe. 
-Adresa? Cum vă cheamă, doamnă? Aveţi nevoie şi de ambulanţă sau poliţie?
-Nu ştiu".

De 10 ani, de când există telefonul de încredere de la Centrul Internaţional  "La Strada", peste 18 mii de persoane au cerut ajutor.

"Am doi copii mici şi nu ştiu ce să fac, unde să mă duc? Soţul meu este violent cu mine, agresiv şi mă bate. Acasă nu aduce bani deloc şi copii mei sunt flămânzi. În noaptea asta iar m-a bătut, mă bate cu  orice găseşte, m-a bătut zilele trecute cu teul!.

Şi reprezentanţii Serviciului 112  spun că primesc în fiecare zi zeci de apeluri de la copii şi femei, care cer ajutor. Mai grav este că multor victime le este frică să îi denunţe pe agresori.

CAROLINA SCLIFOS  şef Direcţie Serviciul 112: "Noi din experienta noastra de lucru avem foarte multe cazuri cand femeile nor sa cheme poltie, put si simpu au nevoie cineva sa la consilieze,sa-si spuna durerea"".

În topul numărului de apelurilor primite de poliţie, violenţa în familie este pe primul loc. 

LIVIU OBOROC directorul Serviciului 112: "Vedem o crestere usoara in luna martie, asta in tendina nu s-a regasit, noi facem o asociere cu introducerea restrictiilor, atunci cand erau restrictii de circulatie. In pandemie atunci cand persoanele sunt petreaca mai mult timp in familie, s-a atestat o crestere si la nivel global".

Specialiştii de la Centrul Internaţional  "La Strada" şi Serviciul 112 îndeamnă  femeile să nu le fie frică să ceară ajutor.

DANIELA MISAIL-NICHITIN director, Centrul "La Strada": "De ce frica pu a se  adresa la politie pentru ca, din constatorile noastre, dar si la nivel international, femeile se adreseaza tardiv, dupa un ciclu de 5, 6 ori de violenta".

Unul dintre cele mai grave cazuri de violenţă în familie s-a produs la începutul lunii noiembrie. Un bărbat din satul Mereni, şi-a sechestrat copiii pentru că soţia dorea să-l părăsească. A fost nevoie de intervenţia forţelor  speciale ale politiei. 
Similare
RECOMANDĂRI