SOCIAL

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi şi-a redeschis porţile pentru public după un an de restricţii

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi şi-a redeschis porţile pentru public după un an de restricţii impuse de pandemie. A fost o zi plină de evenimente ce a culminat cu o lansare de carte românească. Publicaţiile aparţin mai multor scriitori români din nordul Bucovinei şi au fost scrise în perioada pandemiei.

Scriitorii din Cernăuţi nu au stat degeaba în ultimul an, plin de restricţii, şi au reuşit să scoată de sub tipar câteva volume. Publicistul Dragoş Olaru şi-a prezentat cartea "Mesaje din trecut" ce cuprinde o serie de mesaje culese de la înaintaşiii neamului românesc din Bucovina.

DRAGOŞ OLARU, publicist: „Sunt mesaje transmise de mari personalităţi, cum ar fi Sextil Puşcariu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mircea Străinul, Ion Nistor şi mulţi alţii, care au avut tangenţă cu dezvoltarea oraşului Cernăuţi sau chiar au trăit în acest oraş.”

Maria Toacă este ziaristă şi publicistă în Cernăuţi. În perioada pandemiei, ea a redactat trei cărţi pe care le-a prezentat la salonul de carte de la Centrul Cultural Român. Una dintre ele a fost întitulată "Neamul nostru de martiri."

MARIA TOACĂ ziarist, publicist: „Am adunat aici destinele românilor noştri deportaţi – primul capitol. Am inclus şi un capitol – cântă cucu în Cernăuţi, pentru că iniţial aveam ideea unei cărţi despre cântăreţii noştri a căror familii au suferit şi care cântă cântece de înstrăinare, au cules folclorul deportaţilor.”

Alexandrina Cernov a prezentat cartea scriitorului Ilie Luceac, numită ,,Forţa destinului sau Fereastra prin care privim cerul,,. Volumul prezintă poveştile unor personalităţi care au emigrat în 1945 din Bucovina în România.


Acad. ALEXANDRINA CERNOV, directorul Editurii "Alexandru cel Bun" din Cernăuţi: „E vorba de Nina Cionca, nepoata de soră a lui Ciprian Porumbescu, pe Hortenzia Puia Masechevici, o renumită pictoriţă, şi multe alte personalităţi, care considerăm că trebuie să rămână şi să fie cunoscute în istoria culturii româneşti.”

La eveniment a participat şi Irina Loredana Stănculescu, Consulul general al României la Cernăuţi, alături de scriitori, profesori, artişti sau ziarişti.  

EUGEN PATRAŞ, vicepreşedinte, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Cernăuţi: „Pandemia a avut şi plusurile şi minusurile sale. Plusurile că iată după doi ani de aşteptări pe la casele noastre avem şi bucuria de a răsfoi câteva cărţi extrem de interesante.”

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi fost deschis în anul 2015 cu scopul de a păstra şi promova valorile româneşti în regiune.