SOCIAL

Centrul Bătrâneţii Liniştite va fi creat în UTA Gagauz-Yeri cu susţinerea Elveţiei

post-img

Un Centru al Bătrâneţii Liniştite de tipul unui azil temporar pentru oamenii în etate, rămaşi fără îngrijire, va fi creat în satul Copceac (UTA Gagauz-Yeri). Acesta va fi un serviciu intercomunitar iniţiat de patru primării – două din autonomia găgăuză şi două din raionul Taraclia, cu susţinerea Guvernului Elveţiei şi implicarea originarilor plecaţi, în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL).

“Este trist să constatăm, dar problema oamenilor în etate rămâne actuală mulţi ani la rând, mai ales în contextul tendinţelor de migraţie. Acest proiect are scopul să asigure condiţii sociale decente pentru oamenii în etate din satele Copceac, Cairaclia (Ceadâr-Lunga) şi Aluatu, Novosiolovca (Taraclia). În aceste sate locuiesc peste 400 de persoane în vârstă care au nevoie de asemenea servicii. Pentru că merită, dorim să le asigurăm o bătrâneţe liniştită, cum şi se va numi acest centru”, a explicat, la solicitarea MOLDPRES, Oleg Garizan, primarul satului Copceac.

Bugetul total al proiectului este de circa 135 mii de dolari. Din această sumă, 50 mii de dolari reprezintă grantul Guvernului Elveţiei, aproximativ 64,7 mii de dolari este contribuţia partenerilor şi autorităţilor autonomiei găgăuze, cu o sumă de 17,5 mii vor ajuta partenerii din cadrul proiectului UE  „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia” (SARD) şi cca 3 mii de dolari vor investi Asociaţiile de băştinaşi.

Ca urmare a valorificării acestor bani, pe teritoriul Centrului de Sănătate din Copceac va fi amenajat Centrul Bătrâneţii Liniştite. Aici vor fi oferite locuri de cazare cu alimentare, condiţii pentru odihnă şi agrement, servicii medicale, alte îngrijiri. Întreţinerea medicală va fi asigurată în colaborare cu specialiştii Centrului de Sănătate.

Potrivit primarului de Copceac, acest proiect, care este un nou model de cooperare intercomunitară, are şi un sens de prietenie interetnică. “În unul din aceste sate locuiesc compact găgăuzi, în altul bulgari, în cel de-al treilea - moldoveni şi în al patrulea avem mai mulţi ruşi şi ucraineni. Până acum aveam doar nişte relaţii de vecinătate, când ne adunam mai mult pe la hramuri sau Ziua satului, însă în cadrul acestui program am înţeles că avem şi probleme comune, pe care încercăm să le soluţionăm împreună”, a spus Oleg Garizan.

Proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală este parte a unei intervenţii multianuale a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în domeniul migraţiei şi dezvoltării şi este implementat în perioada 2015 – 2018 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. Bugetul proiectului pentru 2018 constituie aproximativ 1,3 milioane de dolari. În total, 40 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul ţării noastre sunt parte ale proiectului (25 în etapa I şi 15 în etapa II).